Sztárvilág

2009.10.29. 11:38

Demjén csak a színpadon lép félre

Mindent elért, amit lehetett: 63 éves, 40 éve van a pályán. Mégsem lép le a színpadról. Legfeljebb leesik néha, mert a szeme már nem a régi.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Rózsi elégedetten figyelhette utódait az MTV Icon gálán.
[/caption]Több mint 40 év alatt, több mint 400 dalt írt, mások mellett Katona Klárinak, Somló Tamásnak, Kovács Katinak, Révész Sándornak, Zalatnay Saroltának. Nevéhez több film-betétdal fűződik, például a Szerelem első vérig és a Honfoglalásé. Pulpitusról, karosszékből nézte végig, amint a siófoki Coke Club-ban Ikon-ná avatták. Az ifjabb korosztály tisztelgett előtte: dalait saját hangszerelésben, egyéni felfogásban adták elő.

- Milyen érzés élő klasszikussá válni?
- Borzasztó jó. A fiatal és a középgeneráció tette tiszteletét. Megérdemelték, hogy elérzékenyüljek, bár a hirtelen feltámadt széltől könnyeztem, nem a meghatottságtól. Tizenhárom zenekar illetve előadó választotta ki két-két dalomat. Korábban alig ismertem őket, csak a buli után találkoztunk, és barátkoztunk össze. Figyelemmel fogom kísérni a pályájukat. Már nem ismerjük egymást úgy, mint valaha, a hőskorban. Egykori önmagunkra emlékeztetnek. Remélem, sok ikon lesz még közülük is Magyarországon. Nálam ez csupán egy állomás: az én munkám folyamatos. Nem gondolom, hogy pályám véget ért, és lelépek a színpadról - bár néha leesem, mert rosszul látok. Dolgozom, amíg fizikailag bírom. Valamikor azt hittük, hogy negyven éves korán túl az ember nem lehet beatzenész. Az idelátogató külföldi zenekarokon látjuk, hogy ez nem így van, nem lehet ebből kiöregedni. Kötelességem kiszolgálni azt a közönséget, amelyik kíváncsi rám. Új CD is készül, októberben jelenik meg saját kiadásban. Bár a hanghordozóipar haldoklik, mégis szükség van új dalokra, melyek bemutatója december 30-án, a Sportarénában lesz. Évente mintegy ötven élőkoncertem van. Az utazás már fáraszt, a buli nem. A siker és a tömeghangulat feldob.- Néhány esztendeje cukorbetegségéről röppentek fel a hírek. Hogy van?
- Tökéletesen. Csak ki kéne aludnom magam. Nehéz ebben a felfokozott életformában.

- Baranya megyében, Dióspusztán van igazán otthon. Hogy került oda?
- Több mint harminc esztendővel ezelőtt találtam egy varázslatos helyet, ahova elmenekülhettem a városi élettől. Egy öreg kúriát bővíttettem, környezetét parkosítottam. Gyönyörű, privát paradicsom, ahol megvalósíthattam gyermekkori álmomat: lovakat, kutyákat és macskákat tartok. Mégsem élek remeteéletet: nyaranta barátaim is ott hűsölnek.

- Két házassága után a harmadik már jól sikerült. Ön szerint miért?
- Benőtt a fejem lágya. Rebeccával 15 éve vagyunk együtt, egyformán gondolkodunk a világról, bár ő a világ másik táján született. Életvitelünk hasonló, megtaláltuk egymást. Számomra nélkülözhetetlen. Ő végez minden hivatalos munkát, éjjel-nappal a számítógép előtt ül. Utazik velem, és ott is intézkedik.

- Három felnőtt gyereket hagyott Amerikában. Velük hogyan tartja a kapcsolatot?
- Január-februárban szabadságon vagyok. Olyankor Amerikába is elutazunk. Nem mondom, hogy minden alkalommal mindhármat meglátogatjuk, hiszen egymástól távoli államokban, Dél-Karolinában, Idahóban és Arkansasban élnek. Néha ők is jönnek. Rebecca interneten levelez velük.

- Szakmailag mindent elért. Vágyik még valamire?
- Mindig vannak az embernek vágyai, ha nem is a karrierjével kapcsolatban. Szeretnék még sokat utazni, új barátságokat kötni. Szeretném megélni, hogy az ország dolgai rendbejöjjenek, még ha tenni nem is sokat tudok érte. Jó lenne, ha már nem kellene bűnhődnünk azért, amit nem követtünk el.

- Ön is érzelmes típus, akár a a dalszövegei?
- Romantikus vagyok. Mindig van egy olyan érzésem, hogy a XIX. század végén kellett volna születnem. Kedvenc szerzőm Krúdy Gyula. Modern korban élek, fiatal embereknek játszom, de az érzelmek nem köthetők korosztályhoz.

- Mi lett volna, ha a XIX. században születik?
- Valószínűleg költő lennék, hiszen akkor még volt érdeklődés a versek iránt. De kóborolnék is, mert nem tudok egyhelyben megülni.

Gönczi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!