figyeljenek a jelekre!

2018.10.19. 13:04

Alattomos kór támadta meg Jaksity Kata kislányát

Sokáig nem tudták, mi a baja a gyereknek.

Egy szeretetteljes anya-­lánya gesztus Kata életét egyik pillanatról a másikra hosszú hetekig tartó aggódássá változtatta. Jázmin egy napon beült az édesanyja ölébe, és ő különös duzzanatot fedezett fel gyermeke bokáján – írja a Hot! összeállítása alapján a Vasárnap Reggel.

A nyaralás utolsó napjai már nem teltek önfeledt vidámsággal. Barátai hiába próbálták nyugtatni a műsor­vezetőt, hogy biztosan csak egy rándulás okozza az elváltozást, hazatérve Kata első dolga volt orvoshoz vinni Jázmint.

– Ortopéd szakorvosnál kezdtük a kálváriát, pihentetést és borogatást javasolt. Mondta, hogy ez hosszan gyógyul, de miután másfél-két hét múlva sem javult, sőt Jázmin már nem is tudott ráállni a lábára, olyan közintézményt kerestem, ahol többféle rendelés is található. Újabb három orvos látta. Kettő azt gondolta, hogy a gyerekeknél ilyen előfordulhat, ám engem ez nem nyugtatott meg. A harmadik a Budaörsi Egészségügyi Központban egy gyermekortopédiai szakorvos volt, aki közölte, hogy nem tetszik neki a dolog, és azonnal vizsgálatokat javasolt. Röntgen és vérvétel következett, az azokból származó eredmény pedig csupa kérdőjel lett, ami nem adott megnyugtató választ a bajra. Ekkor az orvos elkezdett beszélgetni velem, próbálta felderíteni az okokat. Egyszer csak felcsillant a szeme.

Kata napokig nem evett, nem ivott

A háromgyermekes édesanyának ekkor ugrott be, hogy nyár elején Jázminon találtak egy apró kis kullancsot, a fiai fedezték fel.

– A frászt hozta rám, három napig nem ettem, nem ittam. Soha egy gyerekemben sem volt, hirtelen azt sem tudtam, hogy szedjem ki, mert már annyi mindent hallottam. Az eltávolítás után tíz perc múlva már a nyoma sem látszott, de azonnal több orvossal beszéltem, hogy mit kell tenni, mire kell odafigyelni, állandóan néztem, nem lázasodik-e be. Jól megjegyeztem a dátumot: július 3-án történt a baj. De hónapok teltek el, és szép lassan elfelejtettem.

Kullancs a családban

Oszter Alexandra huszonnégy éves volt, amikor negyvenfokos lázzal kórházba került. Már napokkal előbb rosszul érezte magát – hasogatott a feje, magasra szökött a láza –, ám csak akkor hívtak orvost hozzá, amikor zsibbadásra panaszkodott és félrebeszélt. A kórházban nem ismerték fel azonnal a kórt: bár a mentősök jelezték, hogy szerintük mi a baj, az ottaniak mégis az elmeosztályra vitték a fiatal színésznőt. Csak napok múlva kapott szakszerű ellátást. Alexandra azóta meggyógyult, ám a családban azóta is előfordult kullancscsípés: az édesapját, Oszter Sándort néhány éve szintén a kullancs által terjesztett Lyme-­kór­ ellen kezelték.

Specialistára lett szükség

Az orvos ebben az irányban javasolt további vizsgálatokat, és azonnal egy magánklinikán dolgozó szakemberhez fordultak, az pedig speciális Lyme-tesztet készített. Másfél hét múlva meg is jött a pozitív eredmény.

– Egy közepes intenzitású kór zajlik a lányomban, ez egy alattomos betegség, és sok mindenre rezisztens. Súlyos szövődményei lehetnek, hónapok telnek el, mire tüneteket produkál: szédülést vagy akár emlékezetkiesést. Kiderült, hogy Jázmin nyári hasfájása is ehhez volt kapcsolható, de erre nem gondoltunk. Negyvennapos antibiotikumkúrát rendeltek el, ezt újabb vizsgálatok követik majd. Sosem gondoltam volna, hogy örülni fogok egy Lyme-kórnak, ugyanis a hetekig tartó bizonytalanság rettenetes volt. Senkinek sem kívánom azt a bizonytalanságot, amiben hetekig éltem. A lányomra pedig büszke vagyok: nem panaszkodott, pedig már nagyon fájt a lába. Néha mondta, hogy vegyem fel, mert nem bír lábon állni. Azt is megértette, hogy azért megyünk annyi orvoshoz, mert olyat szeretnék találni, aki megtalálja a leggyorsabb módját a gyógyulásának.

Mire kell odafigyelnünk?

Kata azért hozta nyilvánosságra kislánya történetét, hogy mások okulhassanak belőle.

– Érdemes feljegyezni egy esetleges kullancscsípés idejét, és másfél hónappal utána elvégeztetni a Lyme-tesztet, mert akkor már tünetek nélkül is kimutatható a kór, és időben megkezdődhet a terápia. Mindenképpen forduljunk specialistához: nálunk a doktornő pozitív lelet nélkül is Lyme-kórra gyanakodott.

Borítókép: Hot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában