élj úgy, hogy ha lepereg...

2017.09.01. 19:26

Egy évtizede ment el a kalandor Steve Fossett

Tíz éve, 2007. szeptember 3-án halt meg Steve Fossett amerikai üzletember, kalandvágyó milliomos, aki öt sportágban 116 világrekordot állított fel, mégis egy rutinrepülés során vesztette életét.

American adventurer Steve Fossett stands on the runway at the Kennedy Space Center, Cape Canaveral Florida, 07 February, 2006. Fossett's attempt to make the longest manned solo flight in history at a distance of 25 977 miles (43 311 km) around the world was aborted due to a fuel leak before take off. Fossett was using a specially designed plane, called the Global Flyer, to take off from the Kennedy Space Center, he would have landed at Kent airport in the United Kingdom. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Carl de Souza

James Stephen Fossett 1944. április 22-én született a Tennessee állambeli Jacksonban, de Kaliforniában nőtt fel. A kalandok és kihívások iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott. Kitartásáról és szívósságáról árulkodik, hogy tizenhárom évesen már elérte a legmagasabb cserkésztiszti rangot.

A Stanford Egyetemen közgazdaságtant tanult, diáktársai közül nemcsak eredményeivel, hanem vakmerő vállalkozásaival is kitűnt. Egyszer például fogadásból kiúszott a már bezárt, a parttól két kilométerre fekvő Alcatraz-szigeti börtönig, és megpróbált egy feliratot kitűzni a falra, de az őrök megakadályozták. 1968-ban a Washington Egyetemen üzleti diplomát szerzett, majd 1973-ban a Merrill Lynch banknál helyezkedett el. Ekkor már dollármilliókat keresett, de többet akart, mint pusztán a megélhetéséért dolgozni. Szokásává vált, hogy minden évben hat hétre elvonult a hegyekbe, hogy állóképességét javítsa.

1995-ben elsőként repülte át egyedül hőlégballonnal a Csendes-óceánt. 2002-ben (öt sikertelen kísérlete után) ő lett az első ember, aki egyedül, leszállás nélkül kerülte meg a Földet hőlégballonnal. A több mint 33 ezer kilométeres út megtételéhez 13 napra, 8 órára és 33 percre volt szüksége. 2004-ben kormányozható léghajójával 111,8 kilométeres sebességet ért el, amivel szintén világcsúcsot állított be.

Nevéhez 23 gyorsasági és 9 távolsági vitorlás rekord fűződött. Egyebek között ő szelte át leggyorsabban az Atlanti- és a Csendes-óceánt, a La Manche-csatornát, kerülte meg a Brit-szigeteket, ő tette meg a leggyorsabban a Miami és New York közötti távot. 2004-ben 58 nap, 9 óra, 32 perc és 45 másodperc alatt kerülte meg a Földet, amivel világrekordot állított be, és ez még ma is az ötödik legjobb eredmény.

A repülés területén is számos rekordot állított fel. 2005-ben GlobalFlyer nevű szuperkönnyű sugárhajtású repülőgépén leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül repülte körbe a Földet. 2006-ban megdöntötte az egyszemélyes távrepülés időrekordját, 76 órát és 45 percet töltött a levegőben, miközben ismét megkerülte a Földet, sőt az út hossza érdekében kitérőt is tett. Ugyanabban az évben vitorlázógéppel állított fel magassági világrekordot, az Andok fölött 15 460 méterre, a sztratoszférába emelkedett.

Emellett a hegymászásban is jeleskedett: hat földrészen – köztük az Antarktiszon is – megmászta a legmagasabb csúcsokat, de a Mount Everestre asztmája miatt nem indult el. Sikeresen teljesítette az Alaszkát átszelő, 1600 kilométeres Iditarod kutyaszánversenyt, a hawaii Ironman triatlont és a száz mérföldes coloradói ultramaratont, átúszta a La Manche-csatornát, volán mögé ült Le Mans-ban a híres 24 órás autóversenyen és a Párizs-Dakar ralin.

2007. szeptember 3-án egy nevadai farmról szállt fel kisgépével, hogy megfelelő terepet keressen következő kalandjához, a szárazföldi autós sebességrekord megdöntéséhez. Miután nem tért vissza a megadott időben, száznál több repülőgép és több ezer önkéntes indult felkutatására, de nem akadtak nyomára. A milliomost felesége kérésére 2008 februárjában hivatalosan halottnak nyilvánították.

Az év októberében egy hegymászó a Sierra Nevada keleti oldalán rátalált Fossett igazolványaira és egy ruhadarabjára, majd a repülőgép roncsai és a milliomos maradványai is előkerültek. A vizsgálat szerint a gépet egy lefelé irányuló hirtelen légmozgás csapta a hegyoldalnak, és Fossett azonnal életét vesztette.

(Borítókép: AFP PHOTO / Carl de Souza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!