JazzKanizsa

2017.10.30. 14:18

Együtt zenél Szakcsi Lakatos Béla és Radics Gigi Nagykanizsán

A Borbély Műhely, Márkus Tibor és az Equinox Szeptett, valamint a Rákfogó Emlékzenekar is színpadra lép november 10-én a JazzKanizsa elnevezésű rendezvényen, amelynek keretében utcai minikoncertekkel is várják a közönséget a dél-zalai városban.

Godinek Ibolya szervező a JazzKanizsa programjait ismertető hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendezvény a Jazz pillanatok című fotókiállítás megnyitójával kezdődik a Medgyaszay Házban. A Kanizsa Fotóklub tárlatán jazzkoncerteken ellesett pillanatokat, portrékat mutatnak be.

Ezt követi a Rákfogó Emlékzenekar koncertje, amelyen Szakcsi Lakatos Béla zongorán és billentyűs hangszereken, Babos Gyula gitáron, Fekete-Kovács Kornél trombitán, Kőszegi Imre dobon, Orbán György pedig bőgőn játszik. A produkciót Radics Gigi éneke kíséri.

Márkus Tibor és az Equinox Szeptett – Eszes Viktória, Molnár Enikő, Borbély Mihály, Elek István, Márkus Tibor, Csuhaj Barna Tibor és Jeszenszky György – lemezbemutató koncertet adnak. Repertoárjukat a zenekarvezető Márkus Tibor szerzeményei alkotják, melyek a modern kompozíciós elemek felhasználásával készültek – tette hozzá Godinek Ibolya.

Este színpadra lép a Borbély Műhely Lew Tabackin tenorszaxofon-művésszel, aki az Egyesült Államokból érkezik Nagykanizsára.

November 10. a jazz jegyében telik egész Nagykanizsán – emelte ki a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója. Kovácsné Mikola Mária elmondta, hogy a Budapest Marching Jazz Band a város különböző pontjain ad minikoncerteket, amelyekkel „jazzhangulatot varázsolnak” a dél-zalai városba.

Hozzáfűzte: a JazzKanizsát a következő években is megrendezik, emellett jazzesteket is szerveznek Nagykanizsán. A rendezvényekkel az 1980-1990-es évek legendás jazzprogramjait szeretnék „visszacsempészni” a város életébe.

A jazznek mint zenei műfajnak nagy hagyománya van a város életében. Nagykanizsán az országban elsőként, 1972-ben alakult jazzklub, a következő évben pedig kétnapos nemzetközi jazzhétvégét rendeztek. A hagyomány hosszú éveken át megmaradt, de az idők során a jazz rétegműfajjá vált, az egykori jazzrajongók ma már „nagypapa- és nagymamakorba” léptek, de a színvonalas, nívós jazzprogramokra ma is nagy igény van – fogalmazott Kovácsné Mikola Mária.

A JazzKanizsa programjai megtalálhatók a www.kanizsaikultura.hu oldalon.

Borítókép: Radics Gigi 

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!