októberben hunyt el

2019.12.22. 09:29

Eltemették Karel Gottot

Bár már októberben állami tiszteletadással elbúcsúzott Csehország a 80 évesen elhunyt Karel Gott énekestől, földi maradványait csak karácsony előtt néhány nappal helyezték örök nyugalomra Prágában.

Mourners queue to pay their last respects in front of the coffin of late Czech singer Karel Gott displayed at Zofin palace in Prague, on October 11, 2019. - Czech pop singer Karel Gott, who was a particular favourite in neighbouring Germany, died on October 1, 2019 at the age of 80 after suffering from acute leukaemia. Karel Gott, once dubbed the "Sinatra of the East", sold tens of millions of albums in a career spanning almost six decades (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Joe Klamar

Karel Gott özvegye, a 43 éves Ivana szombaton közölte a temetés hírét. A leghíresebb cseh popénekest a Prága Smichov városrészében található Malvazinky temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az egykori csehszlovák könnyűzene legnagyobb – nemzetközileg is ismert és elismert – személyisége október 1-jén, 80 éves korában hunyt el akut leukémia következtében.

A művész rajongóinak egyik közösségi oldalán látható fényképek szerint Karel Gott sírja a temető egyik csücskében található, a fekete gránitból készült síremléket az énekes képe és aláírása díszíti. A sírhelytől nincs messze az énekes egykori lakóháza, ahol az 1980-as évek óta élt.

Karel Gott-tot Csehországban állami tiszteletadással búcsúztatták el még október közepén. Akkor még hozták nyilvánosságra, hol lesz a végső nyughelye.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, 60 éves pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres német rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala.

Borítókép: Karel Gott októberi búcsúztatása Prágában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!