Elismerés

2019.10.28. 18:21

Geena Davis és David Lynch tiszteletbeli Oscar-díjat kaptak

Egy cseroki indián színész is Kormányzói-díjat kapott.

US director David Lynch arrives on May 25, 2017 for the screening of the tv series 'Twin Peaks' at the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Valery Hache

David Lynch filmrendező, Geena Davis színésznő és Wes Studi indián származású színész is megkapta vasárnap este az amerikai filmakadémia Kormányzói-díját Los Angelesben.

A hollywoodi Ray Dolby Bálteremben megrendezett díszvacsorán a szokásokhoz híven az Oscar-gálát megelőzve adták át a tiszteletbeli Oscar-díjakat.

A díjátadón Lina Wertmüller olasz rendezőnő szintén tiszteletbeli Oscar-díjban részesült. A köszönőbeszédét tolmácsoló Isabella Rosellini elmondta: a rendezőnő azt szeretné, ha a díjat ezentúl nem Oscarnak, hanem Annának neveznék.

A gála kiemelt figyelmet szentelt a női egyenjogúságnak és a kisebbségek helyzetének a filmiparban. Wertmüller első nőként kapott jelölést 1976-ban a rendezői Oscar-díjra

emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

A 63 éves Geena Davis (Aranyoskám, Az alkalmi turista, Thelma és Louise) a Jean Hersholt Humanitárius-díjat vehette át kiemelkedő emberbaráti tevékenységéért. A színésznő hosszú ideje küzd a nők egyenjogúságának eléréséért a médiában.

David Lynch, Az elefántember, a Kék bársony és a Mulholland Drive rendezője és az első cseroki-amerikai színészként Wes Studi (Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán, Avatar) is átvehette a Kormányzói-díjat.

Studi köszönőbeszédében kiemelte: úgy érzi, ideje volt, hogy ilyen hosszú mellőzöttség után egy indián őslakos amerikai is megkapja az Oscar-díjat.

Az estét az amerikai filmakadémia augusztusban hivatalba lépett új elnöke, David Rubin nyitotta meg. Bejelentette, hogy a filmakadémia régóta várt múzeuma 2020-ban nyílik meg.

Borítókép: David Lynch

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!