Isten éltesse!

2019.05.14. 09:43

Hetvenötödik születésnapját ünnepli George Lucas

Az Oscar-díjas rendező-producernek köszönhetjük többek között a Csillagok háborúja-univerzumot és a kalandor professzor Indiana Jones karakterét is.

US producer George Lucas waves as he poses during a photocall for US director Steven Spielberg's film 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' at the 61st Cannes International Film Festival on May 18, 2008 in Cannes, southern France. Indiana Jones rides into Cannes on May 18, 2008 on his most perilous quest, facing a whipping by the critics or the Holy Grail of success. The world premiere of the latest instalment in the "Indiana Jones" saga, the first in 19 years, is the hottest ticket at this year's Cannes film festival. AFP PHOTO / Anne-Christine Poujoulat (Photo by ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

George Lucas a kaliforniai Modesto városkában született 1944. május 14-én. A helyi papír-, irodaszer boltot vezető idősebb George Lucas szerette volna, ha fia a családi üzletet viszi tovább. Az ifjabb Lucas azonban nem sokat tanult, inkább a képregényeket falta, és autóversenyzői álmokat szőtt (ennek nyomai az 1973-as Amerikai graffiti című filmjében is felfedezhetők). Érettségije előtt nem sokkal súlyos autóbalesetet szenvedett, s a kórházban rádöbbent: valamit kezdenie kell az életével. Belevetette magát a tanulásba, fel is vették a modestói főiskolára, ahol pszichológiát és antropológiát hallgatott, főként a mítoszok és mesék foglalkoztatták, szakdolgozatát mesemorfológiából írta.

Ezután a Dél-kaliforniai Egyetemen filmkészítést tanult,

s már első munkája, a THX 1138 című rövidfilm elnyerte a Nemzeti Diák Filmfesztivál fődíját és a Warner Brothers ösztöndíját.

Ennek révén ismerkedett meg és barátkozott össze Francis Ford Coppolával, akivel 1969-ben független stúdiót alapítottak. Itt forgatta le a THX 1138 visszhang nélkül maradt játékfilmváltozatát, s az anyagi nehézségek miatt a két barát útjai egy időre szétváltak. Coppola elkészítette A keresztapát, Lucas pedig 1973-ban a félig-meddig önéletrajzi ihletésű Amerikai graffitit. A film a közönség és a kritika körében is sikernek bizonyult, Oscarra jelölték, s annyi pénzt hozott, hogy saját céget alapíthatott Lucasfilm néven.

Forrás: AFP / Collection christophel © lucas film / walt Disney

Ötletekben nem szűkölködött, de a Csillagok háborújának filmtervét a nagy stúdiók elutasították. Végül a 20th Century Fox mégis beszállt, s egy tunéziai sivatagban megkezdődött a sokszor napi 18 órás forgatás. Lucas az ifjú tehetségek (Mark Hamill, Carrie Fischer, Harrison Ford) mellett a brit Sir Alec Guinnesst is megnyerte az 1977. május 25-én bemutatott film számára.

A „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” játszódó űrmese soha nem látott sikert aratott, három hónap alatt 100 millió dolláros bevételt termelt.

Lucas a pénzt ismét befektette, kibővítette cégét, egy trükkstúdiót és egy utómunkálatokkal foglalkozó vállalkozást is létrehozott. 1979-ben elkészítette az Amerikai graffiti második részét, de mivel ez nem aratott sikert, visszatért a Csillagok háborújához. Következett 1980-ban a Birodalom visszavág, majd 1983-ban A jedi visszatér, ezekben írói és produceri minőségben vett részt. A közönség változatlanul imádta a Skywalker-testvérek, Darth Vader és társaik kalandjait, a busás bevétel lehetővé tette számára, hogy régi álmát megvalósítva Kaliforniában felépítse saját kis birodalmát, a Skywalker Ranchot.

Darth Vader és Leia Organa alakja a Csillagok háborúja – Egy új remény című filmben

Magánélete kevésbé jól alakult, első felesége, egyben filmjeinek vágója benyújtotta a válókeresetet, de abba beleegyezett, hogy három adoptált gyermekük Lucas birtokán nevelkedhessen. 2013-ban másodszor is megházasodott, a Skywalker Ranchon kelt egybe élettársával, a 43 éves üzletasszonnyal, Mellody Hobsonnal.

George Lucas és Mellody Hobson
Fotó: Chris Delmas / AFP

Lucas rendezőként visszavonult, ám annál több energiát és pénzt fektetett a produceri munkába, támogatta többek között a neves japán rendező, Kuroszava Árnyéklovas című filmjét. Jó barátságba került Steven Spielberggel is, akinek felvetette: készítsen filmet az általa kitalált kalandor-régész Indiana Jonesról.

Spielberg Lucas anyagi segítségével el is készítette az Az elveszett frigyláda fosztogatóit (1981.), a főszerepre a Csillagok háborújából jól ismert Harrison Fordot kérték fel.

A kasszasiker ezúttal sem maradt el, így Indy 1984-ben, 1989-ben és 2008-ban is visszatért a filmvászonra.

George Lucas és Steven Spielberg

A kilencvenes években három új Csillagok-háborúja film elkészítése mellett döntött, amelyek az eredeti trilógia előzményeit mesélik el. A Baljós árnyak (1999), A klónok háborúja (2002) és A Sith-ek bosszúja (2005) egyaránt nagy kasszasiker volt, bár vegyesebb kritikákat kaptak, mint az első három film. Lucas 2012-ben négymilliárd dollárért eladta produkciós cégét a Disney Stúdiónak, a vételárból egymilliárd dollárt jótékony célokra, elsősorban oktatási programokra adományozott.

2012-ben Kathleen Kennedyt nevezte meg utódjának a Lucasfilm élén.

2014-ben lett az új Star Wars trilógia kreatív tanácsadója, és már ebben a szerepében támogatta a 2015-ben bemutatott újabb Star Wars trilógia első részének, az Az ébredő Erőnek a megszületését. A rendezői székébe J. J. Abrams ült. 2017-ben folytatódott a trilógia Az utolsó Jedik címet viselő VIII. résszel, amely – szakítva a korábbi Star Wars-hagyományokkal – éppen ott folytatta, ahol a VII. epizód véget ért. A szereplők új generációját Rian Johnson instruálta. A IX. epizód várhatóan 2019-ben kerül a mozikba.

Az Indiana Jones és a végzet temploma című film forgatásán: Kate Capshaw, Steven Spielberg, George Lucas, Harrison Ford.
Fotó: AFP / Collection Christophel © Lucasfilm

 

1991-ben megkapta az életmű Oscarral egyenértékű, producereknek adományozható Irving G. Thalberg-emlékdíjat. 2013-ban átvehette az Egyesült Államok legmagasabb művészeti kitüntetését, a Nemzeti Művészeti Érdemérmet, 2015-ben pedig a washingtoni Kennedy Központ díját.

Bevételeinek jelentős részét jótékonysági célokra fordítja. 2014-ben feleségével 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott a világ tíz legjobbja közé tartozó Chicagói Egyetemnek. 2016-ban 10 millió dolláros adománnyal alapítványt hozott létre egykori alma matere, a Dél-kaliforniai Egyetem (SCU) filmművészeti iskoláján,

majd egy évvel később újabb 10 millió dollárral támogatta,

hogy minél több társadalmi réteg tehetséges fiataljai sajátíthassák el a szakmát.

2020-ban valósul meg régi álma, ugyanis megnyílik Los Angelesben a filmes látvány evolúciójának történetét feldolgozó Lucas Museum of Narrative Art. A „mesélő múzeumban” a filmrendező festmény-, illusztráció- és digitális művészeti gyűjteményét láthatja majd a közönség.

Borítókép: George Lucas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!