Felmérte a terepet

2018.05.08. 11:47

Hogyan került egy biatorbágyi kocsmába a Queen gitárosa?

Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette és megkínálta őket keverttel.

Budapest, 2017. november 4. Brian May gitáros a brit Queen együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában, 2017. november 4-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Korábban sosem látott és hallott zenei élmény és példás lebonyolítás jellemezte az 1986. július 27-én, a Népstadionban tartott Queen koncertet. Brian May gitáros a koncert előtt Magyarországra jött felmérni a terepet, a stáb limuzinja azonban Budapest határában elakadt, de eljutottak a legközelebbi település kocsmájáig – írja a Vasárnap Reggel legfrissebb száma.

A Népstadion-beli Queen koncertre meghirdetett hetvenezer belépőjegy szinte azonnal elfogyott. Ennek tudatában Brian May gitáros a koncertet megelőző hónapban két kísérőjével Magyarországra jött felmérni a terepet, kíváncsiak voltak, hogy sikerül-e majd megőrizni a szervezőknek a zenekar inkognitóját.

A stáb limuzinja Budapest határában elakadt, de eljutottak a legközelebbi település kocsmájáig, ahonnan felhívták Hegedűs László koncertszervezőt, hogy „valami bájatorbegi” nevű helyen vannak, segítsen rajtuk. A biatorbágyi kocsmához kellett hajtanom lóhalálában, miközben lelki szemeim előtt már a falu teljes lakossága rárontott Brian Mayre, és a ruháit tépkedte. Berohantam a helyre, ami egy lepukkant, füstös vidéki kocsma volt, férfiak üldögéltek az asztaloknál a hosszúlépésükkel, szemben pedig egy mindenféle kilöttyintett lőrétől nedves fémpult, amin három, tetőtől talpig bőrruhába öltözött ember könyökölt.

És hihetetlenül boldogan vigyorgott! Egy fillér nem volt náluk, csak hitelkártya, a kocsmáros meg vállon veregette és megkínálta őket keverttel. Megvendégelték anélkül, hogy bármi sejtelmük lett volna arról, hogy ő a Queen gitárosa, és ez rendkívüli boldogsággal töltötte el.„- emlékezett vissza egy korábbi interjújában Hegedűs László.

A Queen zenekarral folytatott tárgyalások kezdetekor egyébként felmerült a duplakoncert lehetősége. Azonban az egyetlen koncertet fedező devizát is rendkívül nehéz volt megszerezni, hiszen a keret lényegében mind a három szervező intézménynél – a Népstadionnál, az Ifjúsági Rendező Irodánál és az Idegenforgalmi Propaganda Vállalatnál is – kimerült.

A legnagyobb állami koncertcég, az Országos Rendező Iroda pedig megtagadta a részvételt a szervezésben, művészeti igazgatója, Bulányi László azzal állt fel a koncerttel kapcsolatos első értekezleten, hogy amíg a kórházakban nincs elég gyógyszer, addig ő ellenzi, hogy ennyi devizát adjon ki az ország koncertrendezésre.

A Queen ezért az átlagos összegnél kevesebbért vállalhatta a koncertet hazánkban. A Queen budapesti koncertje mindenesetre mérföldkő volt és maradt a magyar zenei életben.

Brian May gitáros a brit Queen együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában, 2017. november 4-én.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!