nincs vége

2020.03.11. 18:35

Huszonhárom évre ítélték Harvey Weinsteint

A manhattani bíróság a hollywoodi producert nemi erőszak és szexuális támadás vádjában találta bűnösnek.

US-ENTERTAINMENT-ASSAULT-TRIAL-WEINSTEIN

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Huszonhárom év börtönbüntetésre ítélte az illetékes manhattani bíróság szerdán Harvey Weinstein hollywoodi producert, akit nemi erőszak és szexuális támadás vádjában találtak bűnösnek.

Az esküdtszék február 24-én bűnösnek nyilvánította Weinsteint egykori munkatársa, Mimi Haleyi elleni szexuális támadásban és Jessica Mann színésznőjelölt megerőszakolásában 2013-ban, ám felmentette őt a legsúlyosabb vádpont, a „szexuális ragadozóként” elkövetett erőszak vádja alól.

Weinstein ügyvédei korábban jelezték, hogy fellebbezni fognak.

Hollywood egykori nagyhatalmú producerét maximum 29 év börtönbüntetéssel sújthatta volna a bíróság. Az ítélethirdetés előtt Joan Illuzi ügyész arra kérte a tárgyalást vezető James Bukre bírót, hogy maximum 25 év vagy akörüli börtönbüntetést szabjon ki a Mimi Haleyi elleni szexuális támadás elkövetése miatt. A bírósági dokumentumok szerint az ügyészek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az ítéletnek tükröznie kell nemcsak a bűnök súlyosságát, hanem azt is, hogy mások ellen is hosszú időn keresztül követett el szexuális visszaélést.

A bukott filmmogult több mint 80 nő, köztük ismert színésznők – Gwyneth Paltrow, Salma Hayek és Uma Thurman – vádolták meg szexuális visszaéléssel, ő azonban tagadta bűnösségét, és azt állította, hogy szexuális együttlétei mindig kölcsönös beleegyezésen alapultak.

Weinstein ügyvédei hétfőn a minimum, öt év büntetés kiszabását kérték a bírótól, mondván, vegye figyelembe Weinstein jótékonysági tevékenységét. Azzal is érveltek, hogy egy hosszabb büntetés esetén a bukott filmmogul a börtönben halna meg.

Weinstein a múlt hét óta a New York-i Rikers-sziget hírhedt börtönében várt az ítélethirdetésre, ahová csütörtökön szállították tíznapos kórházi kezelés után. A szerdai ítélethirdetésre tolószékben érkezett.

A 67 éves Weinsteinnek még Kaliforniában is bíróság elé kell állnia szexuális zaklatási ügyei miatt.

A queensi munkáscsaládból származó Weinstein két sikeres hollywoodi stúdiót is létrehozott fivérével, Bobbal: a Miramaxot (amelyet szüleik, Miriam és Max után neveztek el) és a Weinstein Co. vállalatot. A Weinstein Co. csődbe ment Wienstein bukása után. Tavaly sikerült megállapodniuk Weinstein áldozataival a kártérítések kifizetésében. Mintegy 25 millió dollárt kapnak az áldozatok, amit a stúdió biztosítása fedez.

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a MeToo mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!