Kajak-kenu vb

2019.03.11. 16:45

Imádta a szegedi versenyeket Kovács Kati

Kovács Katalin a 31 világbajnoki címéből kilencet Szegeden nyert, így tökéletesen tudja, hogy milyen érzés hazai pályán vb-aranyat szerezni. Erről is nyilatkozott az idei, augusztus 21. és 25. között sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb kapcsán.

Hungary's gold medalists Katalin Kovacs (R) and Danuta Kozak celebrate their victory after crossing the finish line of the women's K-2 200m event at the 39th ICF Canoe Sprint World Championshipson on August 21, 2011 at Matyeri Lake in Szeged. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

„Sportolóként nagyon utáltam azt a kérdést, hogy melyik a legkedvesebb világbajnoki címem, mert mindegyikért nagyon sokat dolgoztam, és mindegyik mögött van egy sztori” – mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján a háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

„Így azonban, hogy harmadik éve nem versenyzem,

a szegedi vb-címek jutnak először eszembe, és szinte ugyanúgy várom az idei világbajnokságot, mint aktív koromban, előjönnek az érzések, hogy milyen fantasztikus dolog hazai közönség előtt szerepelni”

– tette hozzá.

Kovács Katalinnak az 1998-as szegedi vb azért volt emlékezetes, mert akkor nyerte az első világbajnoki aranyát (K-4 200 m), a 2006-os vb azért, mert hat aranyat szerzett, a 2011-es pedig azért, mert a K-2 200-on és K-4 500-on nyert vb-címe volt az utolsó két világbajnoki elsősége.

„Nem a 2011-es volt a legjobb vb-szereplésem, de olimpiai számban is nyertünk, és ráadásul a három szegedi vb-m közül az volt az egyetlen verseny, amely kvalifikált az olimpiára. Leírhatatlan volt a hangulat, ezért is marad emlékezetes számomra a 2011-es szegedi esemény”

– fogalmazott Kovács Katalin, aki immár kétgyermekes anyuka.

A kajakkirálynő folyamatosan testközelből tapasztalhatta meg, hogy miként fejlődik a Maty-éri pálya, ám talán a létesítmény idei fejlesztése lesz a legnagyobb, ami két szegedi vb között történt a pályával.

„Kicsit irigykedem is a többiekre, hogy ilyen kiváló körülmények között versenyezhetnek – mondta. – Már akkor is fantasztikus volt a pálya, amikor én kajakozhattam Szegeden, mindig minden nemzet nagyon örült, ha ide kellett jönni, mert tényleg tökéletes versenyeket rendeztünk.

Mindig is le volt maradva tőlünk a világ a szervezést tekintve.

Ez lesz az első szegedi vébém szurkolóként, de nagyon élvezem ezt az életet is, és alig várom, hogy augusztusban a helyszínen drukkoljak a magyaroknak”.

Az MKKSZ honlapjának megfogalmazása szerint a 2011-es állapotokhoz képest valóban komoly ráncfelvarráson esett-esik át a létesítmény, köszönhetően a kiemelt állami támogatásnak, hiszen mintegy kétmilliárd forintból épül újjá a pálya. A legutóbbi vébén az osztósziget helyén még nádas volt, most pedig híd vezet majd át a szigetre. A televíziós közvetítés kamerái átköltöznek a sziget oldalára, így a képernyő előtt ülők is láthatják majd, hogy mennyire fergeteges hangulatot teremt a lelátókon helyet foglaló több mint tízezer néző.

Szélesebbek lesznek az utak, nagyobb lesz a versenyzői terület, ahova két sportolói pihenőhelyet is kialakítanak a szervezők.

Itt tölthetik szabad idejüket kényelmes ülő- és fekvőalkalmatosságokban kivetítők előtt a versenyzők és a csapatok tagjai.

Berényi Péter, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója elárulta: a tavalyi világkupán már bemutatkozott számos újítás egyike az eredményhirdető átalakulása lesz, a célba érés után a döntősök visszaeveznek a díjátadó pódiumhoz, a döntők ideje alatt DJ és hangulatfelelős, több látványos produkció, valamint számos színes bejátszás teszi még hangulatosabbá a versenyt. Továbbá rengeteg kiegészítő programot kínál a vásárváros és a szponzorfalu a vébén, amely a teljes családnak tartalmas kikapcsolódást jelenthet. Szintén rendkívül fontos újítás lesz az A lelátó befedése, így az ott helyet foglalók a várható meleg ellenére is hűvösebb, árnyékosabb helyről izgulhatják végig a futamokat.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint a 2011-es világbajnokság nemzetközi tekintetben is mérföldkő volt, ami rengeteget javított a sportág megítélésén, így a verseny után kiváló visszajelzések érkeztek a nemzetközi szövetségtől és a szurkolóktól is.

„Mi is nagyon szerettük rendezői oldalról a 2011-es vébét, amelynek a kampánya rendhagyó volt, az idén pedig a sportprezentációba, tehát a helyszíni élménybe szeretnénk új színt vinni, egyedülálló izgalmakat fogunk biztosítani mindenki számára” – mondta Schmidt Gábor.

José Perurena, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke is elismerően beszélt a szegedi rendezésű versenyekről.

„A kajak-kenu sportág szerelmesei Magyarországot, azon belül különösen Szegedet a sportág legendás helyszínének tekintik

– idézte a spanyol sportvezetőt a kajakkenusport.hu. – Az itteni közönség ráadásul mindig színes, lelkes, és nem utolsósorban rendkívül hozzáértő.”

Perurena kiemelte: a sportolók nagyon szeretnek itt versenyezni, hiszen a szegedi sportesemények hangulata minden alkalommal arra ösztönzi őket, hogy a maximumot hozzák ki magukból.

„Számukra tehát ez a legtökéletesebb környezet, ha szeretnék kvalifikálni magukat a jövő évi tokiói olimpiai játékokra.

Tudjuk, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy az idei világbajnokság a valaha volt legjobb legyen minden tekintetben. Kiemelten izgalmas időszak ez a sportág számára, és biztosak lehetünk benne, hogy Magyarország és Szeged szervezésében a gyorsasági kajak-kenu versenyek a legjobb kezekben vannak” – fogalmazott az ICF elnöke.

Borítókép: Kovács Katalin és Kozák Danuta miután a 2011-es szegedi vb-n behúzták a 500 méteres kajak kettest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában