a föld körül

2017.07.31. 07:00

Juhász Árpád: Aggódom az unokáim miatt

Az ország legnépszerűbb geológusa megjárta a Galápagos-szigetcsoportot, az Antarktisz kivételével minden földrészről tudósított, de egy percre sem gondolt arra, hogy elhagyja Magyarországot és szeretett családját.

A magyar természettudományos ismeretterjesztés meghatározó alakja szerint a geológusi pályakezdésekor csupán romantikus elképzelés élt benne arra vonatkozóan, hogy ezzel a hivatással körbeutazhatja a világot, mert akkoriban erről szó sem lehetett. Az 1950-es évek meghatározó földtani kutatásai azonban biztos jövedelemmel szolgáltak, valamint ősei is bányászattal foglalkoztak, így már kisgyerekként magába szívta a „nyersanyagcentrikus látásmódot”.

A szaktekintély elárulta, hogy hatalmas befolyással volt rá Verne Gyulának az Utazás a Föld középpontja felé című regénye, és hatalmas büszkeséggel tölti el, hogy magyarként az elsők között juthatott el az izlandi Snæfellsjökullra, ahonnét a regény hősei leereszkednek a nagy ismeretlenbe. Ezenkívül hatszor tért még vissza Izlandra, és nagyon örül annak, hogy a darwini útinapló helyszíneit is sikerült felkutatnia.

Mint mondja, soha nem gondolt arra, hogy elhagyja hazáját, pedig bármikor megtehette volna:

„Én erre még 1956-ban sem gondoltam, pedig felpattanhattam volna egy teherautóra és mehettem volna Nyugatra, de ragaszkodtam a családomhoz és Magyarországhoz. Mindenki világutazónak lát, de bennem nagyon erős a patriotizmus.”

– fogalmazott, majd hozzátette, a súlyosbodó ivóvízhiány miatt aggódik unokái jövőjéért, és nem tudja, hogy Európa biztonságos maradhat-e a következő nemzedékek számára.

Munkája során többször került már életveszélybe, járt a kitörő Etnán, esett már gleccser jégszakadékába, mégis azt mondja, a második élete ott kezdődött, amikor túlélte a halálos mérgű zöld mambával való találkozást.

A természetfeletti csodáknak titulált történéseket csupán véletleneknek tartja, és tisztában van azzal, hogy szerepet játszanak az ember életében, de elszántan küzd az ilyen babonák ellen:

„Szerintem az emberi hiszékenység sok esetben nagyon káros tud lenni. A sci-fi más, arra szükség van, a fantázia oldaláról érdemes fejleszteni azt a gondolkodási készséget főleg a fiatalokban, hogy mi lehetséges és mi nem, vagy mi lesz az majd valaha.”

Arra a kérdésre pedig, hogyha egy csoda folytán szereplője lehetne egy Verne-regénynek, mit választana, azt válaszolta, hogy egyértelműen a Nemo kapitány, ugyanis nagyon érdeklődik a mélytengerek élővilága iránt. Hozzáfűzte: „Nagyon izgalmasak az ott élő világító lények és a fekete füstölők, amelyek az élet határait feszegetik. Azokat nagy csoda lenne látni.”

Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett geológusként 1957-ben. Pályája során számos földrajzi ismeretterjesztő filmet készített, továbbá szakértőként vett részt a televízió földrajzi témájú természettudományos sorozataiban, magazinműsoraiban, vetélkedői­ben. Geológus-szakértője volt a Magyarországot bemutató híres kéktúra-filmsorozatnak. Érdeklődése főleg az amerikai kontinens felé irányul, de beutazta az egész világot, és az Antarktisz kivételével minden földrészről tudósított. Nyolcvanéves koráig 109 országban fordult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!