Libanon

2017.09.11. 11:30

Katonai bíróság elé állítják Ziád Duejri filmrendezőt

Két órára őrizetbe vették a 74. Velencei Filmfesztiválról díjjal hazatérő francia-libanoni rendezőt, Ziád Duejrit a bejrúti repülőtéren. Mint szabadon bocsátása után hétfőn elmondta: nem tudja, mivel vádolják, de elvették az útlevelét.

Director Ziad Doueiri arrives at the award ceremony of the 74th Venice Film Festival on September 9, 2017 at Venice Lido. / AFP PHOTO / Tiziana FABI

A velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrije szombaton Ziád Duejri L'insulte (A támadás) című filmjének főszereplőjét, a palesztin Kamel el-Basát a legjobb férfi színésznek járó elismeréssel díjazta, és maga a film is kitűnő kritikákat kapott a mustra alatt.

„Mélyen meg vagyok bántva, hiszen egy díjjal tértem vissza Libanonba a filmfesztiválról, és a libanoni rendőrség engedélyezte a filmem bemutatását” – mondta el a rendező, akinek új filmjét Libanon a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezte. Duejri arról is beszélt a sajtónak, hogy őrizetbe vételekor francia és libanoni útlevelét is elkobozták tőle. A díjazott alkotás ajánlóját itt tudja megtekinteni:

A hatóságok valószínűleg a 2012-ben készült The Attack című filmje miatt vették őrizetbe. Az alkotás egy izraeli-arab orvosról szól, akinek a felesége öngyilkosságot követ el. A filmet azonban Libanonban betiltották, mivel a rendező részben Izraelben, izraeli színészekkel forgatta. A film ajánlóját itt tudja megtekinteni:

Hétfőn a katonai bíróság elé kell állnia, de nem mondták meg neki, hogy mivel vádolják.

(Borítóképünkön a rendező a Velencei Filmfesztiválon szeptember 9-én. Forrás: AFP / Tiziana Fabi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!