Az erőszak következménye

2018.05.04. 06:00

Kizárta soraiból Cosbyt és Polanskit az amerikai filmakadémia

Az Oscar-díjat odaítélő Mozgóképművészeti és -tudományi Akadémia (AMPAS) igazgatósága még kedd este szavazott a szexuális erőszakban bűnösnek talált Bill Cosby komikus és Roman Polanski rendező kizárásáról. A szavazás eredményét csütörtökön jelentették be.

Polish film director Roman Polanski attends the premiere screening of his film 'D'après une histoire vraieduringng' during Netia Off Camera film festival in Krakow, Poland on 2 May, 2018. pr (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)

Bill Cosbyt a múlt héten találta bűnösnek egy bíróság gyógyszerekkel elkábítás és nemi erőszak vádjában, a televíziós sorozatok első fekete sztárját életfogytiglanra ítélték. Roman Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Harvey Weinsteint, a sok színésznő által szexuális zaklatással vádolt producert már októberben kizárta a filmakadémia.

Az amerikai filmakadémia 91 éves történetében korábban egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit a tagok közül. 2004-ben Carmine Caridi karakterszínész tagságát vonták vissza, mivel barátjának bizalmas filmelőzeteseket adott át, amelyek aztán kiszivárogtak az internetre.

A kizárásról hírt adó csütörtöki közlemény hangsúlyozza, a filmakadémia elvárja tagjaitól, hogy tartsák be erkölcsi normáit, amelyek az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapulnak.

Borítóképünkön Roman Polanski.

Forrás: Beata Zawrzel / NURPHOTO / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!