Évforduló

2017.08.22. 12:11

Különleges előadással készül a Rajkó Zenekar

Nagyszabású koncertet ad szeptember 15-én a Müpában az idén 65 éves Rajkó Zenekar, akik vendégeikkel együtt a magyar és a hagyományos cigányzene előtt egyaránt tisztelegnek.

Budapest, 2012. június 13. A Rajkó Zenekar tagjai zenélnek az együttes fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett gálakoncerten, Budapesten a MOM Kulturális Központban. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

„A hagyományokat őrizni kell, de mindig meg kell tudni újulni is” – emelte ki Gerendási István, majd hozzátette: a szeptemberi koncert is ezt a szemléletet kívánja hangsúlyozni amellett, hogy bemutatja az együttes műfaji sokoldalúságát és gazdag kapcsolatrendszerét is.

Az esten a Rajkó Zenekarral együtt lép színpadra többek közt a Dohnányi Szimfonikus Zenekar, a Budapest Klezmer Band, a Váradi Roma Café vagy Balázs János, Bubik Magdolna és Szigeti Ferenc énekesek. A koncert első fele a hagyományos cigányzenei repertoárhoz kapcsolódik majd szorosabban, a második részben pedig Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei hangzanak el különleges feldolgozásokban.

A Rajkó Zenekart 1952-ben alapította Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula karmester azzal a céllal, hogy a tehetséges roma gyerekeket kiemeljék saját környezetükből és Budapesten, magas színvonalon biztosítsanak nekik lehetőséget a cigányzene tanulására és művelésére. „Azt, hogy ez tökéletesen megvalósult, az elmúlt 65 év sikerei bizonyítják” – fogalmazott Gerendási István.

Kiemelte: a társulat mindig is sokkal több volt mint egy zenekar, hiszen itt a gyerekek nemcsak zenei végzettséget, hanem érettségit is szereztek, később pedig bejárhatták az egész világot, hogy a cigányzenét a nemzetközi közönséggel is megismertessék.

Gerendási István elmondta, hogy 1990-óta művészeti iskolává alakultak, ahol jelenleg 580 diák tanul, valamit elindítottak a budapesti képzés mellett több vidéki tagozatot is az ország romák által leginkább lakott térségeiben, hogy a tehetséges gyerekek minél több lehetőséget kaphassanak. A képzésben a fiatalok a cigányzene mellett számos más zenei műfajjal is megismerkedhetnek.

(Borítókép: MTI Fotó / Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában