szép kilátások

2017.11.13. 12:39

Lakhatatlan tűzgolyóvá változtatjuk a Földet

Stephen Hawking szerint már csak 600 évig élhetünk ezen a bolygón.

Theoretical physicist Stephen Hawking poses for a picture ahead of a gala screening of the documentary 'Hawking', a film about the scientist's life, at the opening night of the Cambridge Film Festival in Cambridge, eastern England on September 19, 2013. Hawking tells the extraordinary tale of how he overcame severe disability to become the most famous living scientist in a new documentary film premiered in Britain. AFP PHOTO / ANDREW COWIE / AFP PHOTO / ANDREW COWIE

A világhírű fizikus, Stephen Hawking újabb vészjósló kijelentéseket tett: a tudós szerint hatszáz éven belül az emberiség tűzgolyóvá változtatja a Földet, amitől az lakhatatlanná válik. A kutató szerint a két legnagyobb probléma a robbanásszerűen növekvő népesség és az emberiség csillapíthatatlan energiaéhsége. Hawking a Pekingben tartott Tencent Web Summit konferencián osztotta meg gondolatait.

A tudós úgy véli, csakis úgy maradhatunk fenn, ha elhagyjuk a planétát, és egy másik otthont keresünk magunknak. Nem is kellene messzire menni, a legközelebbi csillagrendszer, a 4,37 fényévre található Alfa Centauri pont ideális hely lenne, legalábbis a tudós szerint. Éppen ezért létfontosságú az emberi űrutazást lehetővé tévő projektek finanszírozása.

Az Alfa Centauri felderítését Hawking nanoméretű űrhajókkal szeretné megoldani. Ennek kifejlesztéséhez Jurij Milner orosz milliárdossal közös projektet (Breakthrough Starshot) hívtak életre. Az aprócska szondákat lézerrel gyorsítanák fel a fénysebesség 20 százalékára. Ilyen tempóban az űrhajó egy óra alatt elérné a Marsot, és nagyjából húsz év múlva érkezne meg a legközelebbi csillagrendszerbe (ezt a távot a ma rendelkezésre álló technológiával csak harmincezer év alatt lehetne megtenni).

Hawking reménye nem alaptalan, több csillagász is úgy véli, hogy létezhet bolygó a három csillagból álló rendszer lakhatósági zónájában (vagyis abban a régióban, ahol megfelelő körülmények vannak a folyékony víz jelenlétéhez), sőt egy új kutatás szerint az sem kizárt, hogy több élhető planéta is rejtőzhet a Naprendszer közelében.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!