jubileum

2019.08.08. 15:07

Ötven éve készült a Beatles ikonikus Abbey Road-i fotója

Több száz Beatles-rajongó gyűlt össze csütörtökön a londoni Abbey Roadon, ahol napra pontosan 50 éve készült a Beatles együttes ikonikus fotója arról, amint átkelnek az EMI zenekiadó stúdióinak otthont adó utca zebráján.

25 April 2019, Saxony-Anhalt, Halle (Saale): Martin Schmidt from the Beatles Museum in Halle/Saale stands in the exhibition between Beatles figures recreating the motif of the "Abbey Road". What began as a small private collection in 1964 in Cologne is today the most extensive collection of the Beatles nationwide. The privately run museum shows around 2500 exhibits on three floors, five times more are stored in the archive. (to dpa "30 years Beatles museum - retreading planned in Halle") Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: AFP

Fotó: Hendrick Schmidt

A John Lennont, Paul McCartneyt, George Harrisont és Ringo Starrt ábrázoló fotó Abbey Road című albumuk borítójához készült.

Iain Macmillan skót fotós csupán hat felvételt készített a zebrán átkelő zenészekről, ezekből az ötödiket használták fel az 1969. szeptember 26-án megjelent lemezhez, amely az együttes 11. stúdióalbuma volt.

A fotón Lennon egy fehér öltönyt visel, Ringo Starr feketét, Paul McCartney mezítláb gyalogol és cigarettát tart a kezében. George Harrison kedvenc kék farmeröltözékét öltötte fel aznap. Az északnyugat-londoni utcán a háttérben egy Volkswagen Bogár parkol.

Az album, amelyet a Rolling Stone magazin olvasói 2009-ben a Beatles legjobb albumának szavaztak meg, az egyetlen olyan eredeti brit kiadás, amelynek borítóján sem az együttes nevét, sem az album címét nem tüntették fel.

Ez volt a Beatles utolsó albuma, amelyet közösen készítettek, és mindegyik „gombafejű” szerzett dalt a lemezre.

Alig egy évvel a lemez megjelenése után az együttes felbomlott. A stúdiók, amelyek később az Abbey Road nevet kapták, és a zebra 2010-ben örökségvédelmi státuszt kapott a brit kormánytól.

A csütörtökön összegyűlt Beatles-rajongók újrajátszották a híres felvételt a háttérben egy Volkswagen Bogárral.

Borítókép: egy kiállításon is látható az ikonikus fotó a Halle Saale-i Beatles Múzeumban, amely egy kis magángyűjteményként kezdődött 1964-ben Kölnben, ma pedig a Beatles legszélesebb gyűjteménye országos szinten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!