Fontos a megelőzés

2019.07.31. 10:04

Pikali Gerdára kisebb műtét vár

A színésznő mindig is odafigyelt magára, így nem csoda, hogy rengeteg anyajegye miatt úgy döntött: kivizsgáltatja magát. Nem csak biztató híreket kapott.

Budapest, 2013. mjus 6. Pikali Gerda sznmvsz az M1 televzis csatorna Ridikl cm ni beszlgets msorban, az MTVA gyrtbzisnak 7-es stdijban. MTVA Fot: Zih Zsolt

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

A kétgyermekes édesanyának rengeteg anyajegy található a testén, azonban ez nem okoz számára különösebb problémát, mivel úgy véli, hogy mindenkinek el kell fogadnia magát olyannak, amilyen. Nem zavarják az apró bőrelváltozások, és

rendkívül fontosnak tartja, hogy évente legalább egyszer ellátogasson melanomaszűrésre.

Csak így bizonyosodhat meg arról, hogy egészséges. A hot! magazinnak mesélt a megelőzés fontosságáról.

„Előfordult már az évek során, hogy egy-egy anyajegyet el kellett távolítani. A fejbőrömön is található pár, nagyon kell vigyáznom arra, hogy óvatosan fésülködjek. Ha az orvos azt mondja, hogy valamelyiket le kell szedni, akkor nincs mese, azonnal cselekedni kell, mert ez nagyon veszélyes, nem lehet húzni az időt. Mindig odafigyelek arra, hogy még nyaralás közben se töltsek túl sok időt a napon, pedig igazi napimádó vagyok. Ilyenkor mindig a legmagasabb faktorszámú naptejeket használom. Mivel tudom, hogy figyelnem kell rá, egymás után négyszer is képes vagyok bekenni magam 30-as krémmel, így ha megkérdezi valaki, hogy milyen napvédőt használok, az mondom: 120-as faktorszámút” – folytatta nevetve Gerda.

Az elismert művésznő egy kicsit sem tart az orvosoktól, nincs tűfóbiája, és a vértől sem irtózik.

„A fejtetőmről egyszer már leoperáltak egy anyajegyet, amit állandóan felsértette a fésű, jobb volt eltávolítani. Nyolccentis heg maradt a fejbőrömön, de legalább nem kell aggódnom amiatt, hogy komolyabb problémáim lesznek belőle. Hál’ Isten, azóta semmi gondom vele” – mondta Pikali Gerda, akit megnyugtatott Solymosi Ágnes bőrgyógyász alapos vizsgálata.

„Az ellenőrzés eredménye az lett, hogy egy anyajegyet megfigyelés alatt tartunk, kettőt pedig el kell távolítani a hátamról. A későbbiekben lehetne velük probléma, ezért még időben leoperálja őket a plasztikai sebész. Már meg is beszéltünk egy műtéti időpontot őszre. A gyerekeimet is szeretném majd elhozni a doktornőhöz, mert rendkívül fontosnak tartom a megelőzést.”

Mire figyel a bőrgyógyász a vizsgálat során?

Először is fel kell mérnie a rizikófaktort, ezért néhány célirányos kérdést tesz fel a páciensnek.

„Utána megkérem őket, hogy vetkőzzenek le fehérneműre, így tetőtől talpig át tudom vizsgálni őket a dermatoszkóppal” – fejtette ki Solymosi Ágnes, majd hozzátette: fontos az anyajegy színe, mérete, a festéksejtek eloszlása, az, hogy mennyire szabályos a pigmentháló, és azt is nézik, hogy milyen mélységben helyezkedik el a pigmentanyag.

A tévében is sikeres a színésznő

Pikali Gerda a Jóban Rosszban című sorozatban Nagy Gabriellát alakítja, aki rendőr százados volt a megyei kapitányságon, de egy nyomozás idejére Csillagkútra helyezték át, és azóta is ott dolgozik. Kezdetben rivalizált Szlávikkal és Müllerrel. Később összebarátkozott Szlávikkal, akivel azóta egy párt alkotnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában