Zaklatási ügyek

2018.07.08. 13:04

Polanski felesége nem lesz Akadémia-tag

Nem csatlakozik az amerikai testülethez Emmanuelle Seigner. A francia színésznő döntésével az ellen tiltakozik, hogy a testület kizárta férjét soraiból.

(FILES) In this file photo taken on May 27, 2017 French-Polish director Roman Polanski (L) and French actress Emmanuelle Seigner leave the Festival Palace following the screening of the film 'Based on a True Story' (D'Apres une Histoire Vraie) at the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. The wife of Roman Polanski, French actress Emmanuelle Seigner, said Sunday she had rejected an invitation to join the body that awards the Oscars in protest at its decision to expel her husband over his historic statutory rape conviction in the US. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE

„Hogyan felejthetném el, hogy az akadémia néhány héttel korábban kizárta férjemet, Roman Polanskit, hogy megfeleljen az éppen aktuális elvárásoknak. (...) Ugyanez az akadémia 2003-ban A zongorista című filmjéért még a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjjal tüntette ki őt. Érdekes emlékezetkiesés!” – fogalmazott Seigner.

„Ez az akadémia valószínűleg azt gondolja, hogy elég törtető és jellemtelen színésznő vagyok ahhoz, hogy elfelejtsem: 29 éve az egyik legjelentősebb rendező felesége vagyok” – írta. „Szeretem őt, ő a férjem, a gyermekeim apja. Páriaként kirekesztik, és az akadémia láthatatlan tagjai azt gondolják, hogy képes lennék felkapaszkodni a hátán? Tűrhetetlen álszenteskedés” – tette hozzá.

Az 52 éves francia színésznő szerint férjének semmi köze a filmipar tünetévé vált jelenséghez, a nőkkel szembeni visszaéléshez.

Az amerikai filmakadémia igazgatósága május elején meghallgatás nélkül kizárta tagjai közül a nemi erőszakban bűnösnek talált Bill Cosby 80 éves komikust és Roman Polanski 84 éves filmrendezőt. Polanski 1969 óta volt tagja az akadémiának.

A rendező 40 éve elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból, amely elfogatóparancsot adott ki ellene. Áldozata később megbocsátott neki.

Harvey Weinsteint, a sok színésznő által szexuális zaklatással vádolt producert már októberben kizárta a filmakadémia, amelynek 91 éves történetében korábban egyszer fordult elő, hogy kizártak valakit a tagok közül. 2004-ben Carmine Caridi karakterszínész tagságát vonták vissza, mivel egy barátjának bizalmas filmelőzeteseket adott át, amelyek aztán kiszivárogtak az internetre.

Az AMPAS a Weinstein-botrányt követően mind a 8400 tagja számára kötelező új viselkedési kódexet fogadott el.

Borítókép: Roman Polanski és Emmanuelle Seigner 2017. május 27-én. Forrás: AFP / Loic Venance

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!