Giller-díj

2019.11.19. 15:32

Rangos elismerést nyert első regényével Ian Williams

Az egyetemi professzor műve egy különböző kultúrákat egyesítő család tagjainak kötődéseiről szól.

Forrás: YouTube

Fotó: Szucs Csaba

A Reproduction című első regényével pályázó Ian Williams nyerte el idén a legrangosabb kanadai irodalmi elismerésnek számító Giller-díjat.

A Reproduction című regény egy különböző kultúrákat egyesítő család tagjainak kötődéseiről szól, és az ontariói Bramptonban játszódik, ahol a szerző felnőtt.

Ian Williams 40 éves egyetemi professzor, aki kreatív írást tanít a Brit Columbia-i Egyetemen, korábban költeményeivel és novelláival vívott ki magának elismerést.

Az író Trinidadból származó családja a nyolcvanas években telepedett le Kanadában.

A Torontóban hétfőn tartott díjátadó gálán Williams felidézte, hogy az első könyv, amelyet saját pénzén vásárolt, Margaret Atwood egyik kötete volt. A 80 éves Booker-díjas írónő a közönség soraiból hallgatta a megemlékezést. Williams korábban arról is beszélt, hogy ifjúságát Atwood költészetével töltötte, és úgy tekint rá, mint irodalmi anyjára.

A 100 ezer kanadai dollárral (23 millió forinttal) járó Giller-díjat korábban Margaret Atwood, Mordecai Richler és Alice Munro is megkapta.

A Giller-díjat 25 évvel ezelőtt a filantróp üzletember, a 2017-ben elhunyt Jack Rabinovitch alapította. Tavaly Esi Edugyan nyerte az elismerést Washington Black című regényével.

Borítókép: Ian Williams

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!