tiszteletteljes emlékezés

2019.05.31. 20:02

Teret neveznek el Párizsban Diana hercegnőről

A tér, amely alatti alagútban csaknem 22 évvel ezelőtt autóbalesetben életét vesztette a brit trónörökös volt felesége, szinte azonnal zarándokhellyé vált.

Forrás: AFP

Fotó: Jacques Demarthon

A fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága április közepén jóváhagyta az átnevezés tervét, amiről a közgyűlés a következő, június 11. és 15. közötti ülésén fog szavazni.

A kis tér, ahol a Szabadság lángjának emlékműve, a New York-i Szabadság-szobor fáklyájának reprodukciója található, eredetileg Maria Callas nevét viselte volna. Az erről szóló rendeletet 1997. július 24-én szavazta meg a párizsi önkormányzat, s az avatást másfél hónappal később, szeptember 11-én tervezték, az 53 évesen Párizsban elhunyt világhírű görög operaénekesnő halálának huszadik évfordulóján.

Diana hercegnő augusztus 31-i balesete azonban felborította az eseményeket. Az alagút felett található lángszobor ugyanis még aznap spontán zarándokhellyé vált, s azóta is a turisták egyik kötelező állomása a francia fővárosban.

A Maria Callas tér avatása így elmaradt és az egykoron a közelben lakott énekesnő emlékére tervezett emléktáblát sem állították fel. Három évvel később egy másik helyszínt kijelölt az önkormányzat, amelyet 2000 decemberében Maria Callas sétánynak neveztek el. A városháza már akkor azt tervezte, hogy az Alma alagút feletti területet Dianáról nevezi el, az elképzelést azonban a Le Monde szerint a brit uralkodóház akkor ellenezte.

„A helyszín Lady Diana emlékhelyévé vált. A Szabadság lángjának szobra, amely a Franciaország által az Egyesült Államoknak ajándékozott Szabadság-szoborról emlékezik meg, elvesztette eredeti szimbolikáját. Ezért a helyszín átnevezését javasoljuk Diana Spencer emlékére” – idézte a lap Párizs főpolgármesterét.

Anne Hidalgo szerint egyébként az is indokolja az átnevezést, hogy Diana hercegnő a 20. század végének egyik legismertebb asszonya volt a világban, „a humanitárius ügyek emblematikus alakja”, több egyesületben is elkötelezte magát a gyerekek védelmében, az AIDS-elleni küzdelemben, vagy a taposóaknák betiltásáért – idézte a Le Monde a párizsi önkormányzat indoklását a határozattervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!