Hajósmalőr

2018.07.02. 06:28

Vízirendőrök mentették meg Kóbor János életét

Az énekes elaludt a vitorlásában, épp hogy elkerülte az ütközést.

Budapest, 2017. december 28. Kóbor János énekes a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. december 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Omega frontembere a hajózás és a Balaton szerelmese. Gyermekkorában édesapja és nagyapja tanította meg vitorlázni. Évtizedek óta minden szabad idejét vízen tölti – számol be róla a Bors Online. Kóbor gyakorlott hajósnak számít, de legutóbb nem kellett ahhoz tomboló vihar, hogy bajba kerüljön. Az énekes egyedül volt a hajón, és elszunyókált.

Fotó: Bors Online

„A feleségem és a kislányom, Lé­nács­ka épp a tengerparton nyaraltak. A Forma–1-et néztem a tévében, és gondolom, elaludhattam, nem horgonyoztam le.

Amikor felébredtem, a rendőrök már ott voltak. Odajöttek, és azt mondták, arra figyeltek föl, hogy a hajó furcsán mozog, irányítatlanul sodródik.

A vízi élet <<veszélyes üzemnek>> számít, gondolom, ezért szigorúbb ott az ellenőrzés, mint az utakon. Ezzel na­gyon is egyetértek” – mesélte el a portálnak Kóbor.

„Ilyen esetem csak egyszer volt, azóta még jobban vigyázok, hiszen ha jön egy másik hajó, amelyiken szintén alszanak, és nem irányítja senki, akkor kivédhetetlen az ütközés, de arra biztosan felébrednék” – tette hozzá.

Fotó: Bors Online

„Megnyugtató, hogy a közúton közlekedőkhöz képest sokkal magasabb a vízi eszközzel közlekedők szabálykövetési aránya” – mondja a Borsnak Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezredese.

„A vízi járművekkel sokkal kevesebb a baleset”

– folytatja a szakember. „Ez köszönhető annak is, hogy általában többen tartózkodnak egy hajón, így ha elfárad a kapitány, át tudja adni egy arra jogosultnak a kormányt.”

Az ezredes elmondta azt is, hogy viszonylag ritka eset, amikor valaki egyedül van és elalszik, a sodródó hajókat azonban kilométerekről kiszúrják a rendőrök. „A kollégák azonnal észlelik, hogy a parttól 500 méteren kívülre jutó járművek, eszközök (kis csónak, matrac, vízibicikli vagy nagyobb hajó) készakarva jutott-e oda, vagy bajban van. Ez a jármű mozgásán látszik.”

Borítókép: Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. december 28-án.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában