Irány Magyarország!

2018.03.09. 07:16

Tovább szárnyalhat a turizmus, ha marad a biztonság

Elsődleges szemponttá lépett elő a turizmusban a biztonság, az utazók útikönyvek helyett világszerte az olyan országok kínálatát böngészik, amelyek a tipikus vendégvonzó attrakciókon túl a veszélytelen pihenés lehetőségét is biztosítják.

Magyarország előnyös helyen áll a biztonságos úti célok nemzetközi listáján, megelőzve több nyugat-európai államot – írja a Magyar Idők pénteki száma. Ez kedvező képet fest a külföldi turisták szemében, és versenyelőnyt hoz a hazai turizmusnak, biztosítva több mint négyszázezer munkavállaló megélhetését az állam által is támogatott fejlesztésekkel bővülő piacon.

A Magyar Időknek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta:

2015-ben a nyár végi magyarországi menekülthelyzet egyértelműen éreztette hatását a turizmusban, az októberben országos szinten mért 2,8 százalékos visszaesést pedig egyértelműen az okozta, hogy a világot bejárták a Keleti pályaudvar előtt táborozó migránsokról készült képek, a nyugat-európai vendégek egy része pedig úgy döntött, hogy nem utazik ide.

A vezérigazgató elmondta, a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 30 milliót. Magyarország növekedése meghaladja az uniós átlagot, az előző évben a szállásdíjbevételek 115 százalékkal voltak magasabbak a 2010-es eredményhez viszonyítva – fejtette ki.

Aláhúzta, az iparág jelentősen hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez, a közvetett hatásokkal együtt az ágazat a bruttó hazai termék (GDP) 10,3 százalékát adja. „A tavaly elfogadott Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia 2030-ban pedig nem kevesebbet vállaltunk, mint azt, hogy 16 százalékra emeljük a GDP-hez való hozzájárulás mértékét” – mondta.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában