Választás 2010

2010.03.04. 06:12

Plakátháború: tép, firkál, átragaszt

A választásokat megelőző időszakban megnyilvánuló „plakátháború” honi viszonyok közepette többnyire azt jelenti, hogy letépni, rárajzolni, elcsúfítani, felülragasztani.

S. B. S.

Most is kampány van, és – bár nem minden jelölt és párt kihelyezett hirdetményeit érinti azonos módon a rongálás – a jelenség már megfigyelhető a közterületek hirdetési felületein.

Nem mindenhol egyformán persze. Hatvan térségében a régebbi választások alkalmával sem volt tapasztalható a máshol megszokott mértékű plakátozás, ám most még a korábbiaknál is kevesebb ilyen hirdetmény látható. Csupán két párt óriásplakátjait fedeztük fel, de az utóbbi napokban ezek is eltűntek. A kisebb politikai tömörülések rajzlapnyi méretű felhívásai itt-ott láthatók még a hirdetőoszlopokon, de úgy tűnik, hogy igazi „plakátháború” az idén sem lesz errefelé. A politikai erők vélhetően más módon kívánják megszólítani az állampolgárokat.


Gyöngyösön, mint mindenhol az országban, a választási törvényben foglaltak szerint lehet a kampányhoz fűződő plakátokat elhelyezni. Mindemellett természetesen be kell tartani a város által hozott szabályokat is, vagyis csak a kijelölt 76 plakátolóhelyen lehet elhelyezni a reklámanyagokat. Gonda Tivadar reklámgazdától megtudtuk: vannak olyan, zöld-sárga színű állványok, amiket kimondottan a politikai falragaszoknak állítottak fel, ám ezeket máskor egyéb közérdekű vagy kereskedelmi reklámok elhelyezésére is használják.

Szerinte a mostani kampány – plakátozás szempontjából – a négy évvel ezelőttihez képest kulturáltabb, szervezettebb, nincs durva plakátharc, még a kisebb szervezetek jelöltjeinek is jut hely, hogy reklámozzák magukat. A szabályokat is jobban betartják a falragaszozók, hiszen most még az olyan tiltott helyeken, mint a villanyoszlop vagy a közlekedési lámpa, Gyöngyösön még nincsenek plakátok.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egerben, a külön erre a célra felállított táblákon, nem fér el minden párt plakátja. Képünk illusztráció. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

Balázs József, a Fidesz megyei elnöke úgy látja, hogy a mostani kampány, legalábbis plakátok tekintetében, kevésbé erőteljes. Ennek oka abban keresendő, hogy minden bizonnyal csökkenni fog a Parlamentbe kerülő pártok száma. Az a párt, amelyik nem számít „befutónak”, esetleg nem költ a kampány ezen formájára. De a legfőbb esélyes pártszövetség is visszafogottabb.
– A szükséges jelenlétet biztosítjuk azért a visszafogottabb keretek között is – fogalmazott a megyei elnök.

A szocialisták megyei vezetője, Sós Tamás szerint méltatlan a nemtelen eszközök használata. Az MSZP óriásplakátjait – a legkülönfélébb módon, lefestéssel, leszaggatással – mind megrongálták például.
– Ez már nem a politikai kultúra fényes lapjai közé tartozik. Nehezen élem meg, amikor hazug állítások jelennek meg jelöltünk plakátján. Saját körzetemben az jelent gondot, hogy igen kevés az a felület, amelyet igénybe vehetünk – fogalmazott az MSZP-s politikus.

– Őszintén szólva nem is értem, hogy miért nem durvult még el a plakátháború – reagált kérdésünkre a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben a jelöltségért induló Juhász Mihály. Annak ellenére mondta ezt, hogy pártja két óriásposzterének egyikét, az egri fedett uszoda közelében lévőt teljes egészében leszaggatták. A jelöltségre aspiráló problémásnak tartja ugyanakkor, hogy az Egerben e célra használt egyszer két méteres felületű táblák csak arra elegendőek, hogy a két nagy párt elhelyezze a maga plakátját. Ez pedig belekényszerítheti az aktivistákat, hogy felülragasszák azokat.

Novák Előd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országos alelnöke szerint az MSZP és a Fidesz óriásplakátjai most is rávilágítanak arra, hogy ezeket a pártokat nem érdekli a törvény által rögzített egymillió forintos jelöltenkénti korlát. Milliárdokat költenek erre a célra. Országos tapasztalat, hogy a Jobbik plakátjait nem tépik le, szemben azzal, hogy más pártok „alulrendeltek” a nyomdáktól, s nem győzik pótolni a leszaggatott hirdetményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!