Választás 2010

2010.04.21. 10:40

Egyéni győzelmet remél a Jobbik Hevesen

A hevesi 5. sz. választókörzetben már csak csak három jelöltre szavazhatnak vasárnap. A Jobbik a tartalékaiban bízik, s a győzelemre hajt.

R. M.

– Amennyiben az első fordulóban kiesett jelöltek szavazatait is figyelembe vesszük, a második fordulóra még komoly tartalékaink lehetnek az 5-ös számú, hevesi egyéni választókerületben, rá fogunk hajtani, szeretnénk győzni – ezt hangsúlyozta múlt heti sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a Jobbik Heves megyei elnöke. S valóban, ha a számokat nézzük, szűkebb hazánkban ebben a körzetben érte el a legjobb eredményt a radikális párt, dr. Árvai György nyugdíjas állatorvos – aki korábban, az előző három ciklusban még a MIÉP színeiben próbált képviselői mandátumot szerezni – megközelítette a harminc százalékot.

Egyúttal itt szerepelt a megyén belül a leggyengébben az MSZP jelöltje, s a Fidesz-KDNP sem bizonyult, mondjuk úgy, átütő erejűnek a nem egészen 42 százalékkal. Dr. Tóth József, a fideszes induló négy ciklus óta Tiszanána polgármestere, előzőleg ő is volt már képviselőjelölt, 2002-ben a hajdani Fidesz–MDF szövetség támogatásával szállt ringbe és végzett akkor másodikként. Ám feltehetőleg a legnagyobb csalódás a szocialistáké: Godó Lajos 1994 óta volt a választókerület egyéni országgyűlési képviselője, 2006-ban már az első fordulóban győzött, és sokan most is úgy látták, a térségben vele talán lehet esélye az MSZP-nek. Ehhez képest maradt a „bronzérem”, s a 18,86 százalék.

Mindehhez társult a megyében messze a legalacsonyabb, mindössze 56,63 százalékos részvételi arány: az összesen 39.297 nyilvántartott választópolgár közül 22.252-en járultak az urnák elé, ezzel a térség az országos, 64,38 százalékos és a megyei, 64,21 százalékos átlagtól is jócskán elmaradt. Sőt megyénkben arányaiban a legkevesebben a hevesi körzethez tartozó Tarnabodon voksoltak, ahol csupán 43,13 százalékot ért el a részvétel.
Ha az egyes településeket, a szavazókörök adatait tanulmányozzuk, a többi körzettel szemben e választókerületben egyáltalán nem mondható el, hogy a városokban relatíve erős az MSZP: a két városban, Hevesen és Kiskörén is kitűnően szerepelt a Jobbik, nem csupán a községekben.

A második fordulóban már nem lesz ott Átány polgármestere, a cigánykérdésről, a szociális problémákról, a közbiztonság helyzetéről határozott nézeteket megfogalmazó Gönczi Mihály Miklós, aki függetlenként szép, 8,64 százalékos eredményt hozott, saját falujában magasan verte a Fidesz jelöltjét is. A Jobbik nyilvánvalóan kimondatlanul is Gönczi szavazóit véli tartaléknak. Hiányzik majd vasárnap a szavazólapról az MDF-es Karsai Miklós neve is, bár az ő első fordulós 1,30 százaléka aligha vehető számításba éppen a Jobbiknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!