Választás 2010

2010.04.19. 20:25

Törvénysértő volt az MSZP-s kampányüzenet

Megsértette a választójogi törvényt az a fizetett politikai hirdetés, amely a szavazók megtévesztésére alkalmas szöveggel buzdított a voksolásra.

J. M.

Rendőrségi feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen a gyöngyösi Fidesz, mert szerintük választási csalás történt a városban az elmúlt héten – tudtuk meg Tatár Lászlótól, a párt helyi vezetőjétől. Az ügyben kérték a helyi országgyűlési egyéni választási bizottság (OEVB) állásfoglalását is.

A grémium ma két kifogással kapcsolatban is határozatot hozott, mindkét beadványt Balázs József, a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltje jegyezte. A politikus állítása szerint az MSZP gyöngyösi szervezete a választási eljárás alapelvét sértő telefonos kampányt folytatott, amivel megsértették a választójogi törvényt. Ezzel kapcsolatban az OEVB megállapította, hogy ismeretlen személy a városi MSZP és dr. Magda Sándor érdekében folytatott kampánnyal valóban megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Mihalik József, a helyi OEVB elnökhelyettese elmondta: állásfoglalásukban az ismeretlen személyt a további jogsértéstől eltiltották.

Balázs József egy helyi hirdetési hetilapban megjelent fizetett politikai hirdetéssel kapcsolatban is az országgyűlési egyéni választási bizottság állásfoglalását kérte. A fideszes jelölt azt állította, hogy – az aláírás szerint – a gyöngyösi kistérség baloldali érzelmű polgármestereinek felhívása valótlan állításokat tartalmaz.

Az OEVB megállapította, hogy a hirdetés, melyben az állt, hogy „Balázs József (Fidesz) és Vona Gábor (Jobbik) már országgyűlési képviselői mandátumot nyert”, sérti a választási eljárás alapelvét és ezzel megsérti a választójogi törvényt. A megtévesztésre alkalmas szöveggel arra kérték a választókat, ha szeretnék, hogy a térségnek három országgyűlési képviselője legyen, szavazzanak 25-én dr. Magda Sándorra. Mihalik Józseftől megtudtuk, a grémium egyidejűleg a hirdetési hetilap kiadóját eltiltotta a további jogsértéstől, és arra kötelezte, hogy a következő lapszámban hasonló terjedelemben tegyék közzé az állásfoglalásról szóló hirdetést. Az üggyel kapcsolatban a párt feljelentést tett a rendőrségen.

Dr. Magda Sándor kérdésünkre elmondta: az érintett hirdetéshez semmi köze, nem ő jelentette meg. Az MSZP-s politikus azzal kapcsolatban, hogy az LMP őt és a pártját azzal vádolja, hogy kampányanyagaikon feltűnt a „Lehet más a politika” szlogen, azt nyilatkozta: ő nem tagja a szocialista pártnak, és soha nem használta az LMP jelmondatát. Véleménye szerint mindez próbálkozás arra, hogy rossz színben tüntessék fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!