Választás 2010

2010.08.19. 11:52

Máig mindenkinek meg kell kapnia az ajánlószelvényt

Máig mind a 8,2 millió választásra jogosultnak meg kell kapnia az október 3-ai önkormányzati választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt.

HEOL

A választóknak ezen a héten, tehát augusztus 16-a és 19-e között kell megkapniuk az értesítést a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényt. Az értesítő a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, s a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat tartalmazza.

A névjegyzéket augusztus 18-a és 22-e között kell közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. Ebbe az ötnapos intervallumba azonban "beleesik" az augusztus 20-ai nemzeti ünnep, valamint az augusztus 21-22-ei hétvége is, amikor a polgármesteri hivatalokban egyébként nem lenne ügyfélfogadás.

Ezért a helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe. Budapest valamennyi kerületében mindhárom nap reggel 8 és délután 4 óra között ügyeletet tartanak a helyi választási irodák. Ez azért fontos, mert a névjegyzékből való kihagyás, illetve a jogosulatlan felvétel miatt szintén ezen időszak, azaz augusztus 18-22. között lehet kifogást benyújtani. Aki a névjegyzékből kimaradt, és a törvényes határidőig, augusztus 22-én délután négy óráig nem emel ez ellen kifogást, a szavazás napján már nem kérheti névjegyzékbe vételét.

A 25 millió ajánlószelvényt - ahogy a tavaszi országgyűlési választáson - most is egy Magyarországtérkép-perforációval, valamint új biztonsági elemként - a választás típusától függően - piros, zöld, illetve sárga színcsíkkal és "Önkormányzati képviselők választása 2010" alnyomattal védik a hamisítások ellen.

A választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást. A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást. A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).

 

A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy "tömbben" kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is "felhasználhatóak". A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia. A szelvények hátoldalán most is szerepel a felhívás, amely szerint az ajánlásért cserébe nem lehet sem ígérni, sem pedig elfogadni semmilyen "előnyt" - például ajándékot, vagy pénzt.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása. Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, illetve tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!