heves megye

2018.04.08. 23:55

Magabiztos Fidesz-siker Egerben

Vasárnap reggel 6-tól várták a szavazókat Heves megye három választókerületében. Az eseményekről percről percre tudósítottunk.

HEOL

00.16

Nyitrai Zsolt értékelése Egerben, a Polgárok Házában:

Nagy a boldogság az egri Polgárok Házában Fotó: Nemes Róbert/HMH

 

00.05

Horváth László értékelése Gyöngyösön:

23.50

A Jobbik elnöke, Vona Gábor bejelentette lemondását. További részletek itt.

22.53

Úgy tudjuk, Nyitrai Zsolt vezet

Információnk szerint több mint 2000 szavazattal vezet Nyitrai Zsolt az 1. választókerületben. Úgy tudjuk, a megyeszékhelyen több szavazókörben szinte fej-fej mellett halad a fideszes és a jobbikos jelölt, ám a környékbeli falvakban magasan nyer(t) Nyitrai. Ez persze még nem hivatalos részeredmény, és közel sem beszélhetünk végeredményről.

22.50

Hatvan körzetében információnk szerint Szabó Zsolt (Fidesz-KDNP) nagy fölénnyel nyerte meg a választást. További részletek a hatvani helyzettel kapcsolatban itt.

22.20

Optimista a hangulat az egri Fidesznél

A Fidesz Egerben, a Polgárok Házában tart eredményvárót. Este fél 10-kor mintegy 40-50-en voltak a helyszínen, önkormányzati képviselők, szimpatizánsok. A kormányzó pártszövetség jelöltjét, Nyitrai Zsoltot még nem láttuk ott. A résztvevők optimisták, de egyelőre óvatosan fogalmaznak, hivatalos eredmény nem lévén csak pletykákat lehetett hallani. A megjelentek – értelemszerűen – kettős Fidesz-győzelmet jósolnak a megye 1. választókerületében.

22.02

A Demokratikus Koalíció egri irodájában jó hangulatban várják az első eredményeket, örülnek, hogy sokan mentek el voksolni.

– Bizakodtam, hogy megmozdulnak majd az emberek, de a külföldi szavazók aktivitása még engem is megdöbbentett. Kora reggel óta már sokan kerestek, hogy elmentek szavazni, és rám voksoltak, ez nagyon jól esik. Akármi is lesz, folytatom a megkezdett munkát, az a célunk, hogy egy élhetőbb országot teremtsünk, ahonnan nem vándorolnak el a fiatalok. Örülök, hogy a helyiek megszerettek, a bizalmukba fogadtak, én is csak egy vagyok közülük, egy dolgozó ember, holnap ugyanúgy megyek dolgozni, mint bármikor máskor – mondta el lapunknak Kertészné Kormos Noémi országgyűlési képviselőjelölt.

A DK-nál is várják az eredményeket Fotó: Berán Dániel/HMH

21.28

Gyöngyösön a Fidesz eredményvárója egyelőre a helyi párt irodájában van, később a Belváros térre mennek át és várják a részeredményeket. A Jobbik iroda is megtelt, itt is feszülten várjak az eredményeket. A párt elnöke Vona Gábor Budapesten van.

21.20

Megnéztük, hogy a megye három választókerületében hol voltak a legaktívabbak és a legkevésbé aktívak a szavazók. Mutatjuk az eredményeket:

Megye 1. sz. választókerület (Eger):

- Legaktívabban szavaztak: Egerszalók, Kossuth L. út 17. (Faluház) – 79.74%

- Legkevésbé aktívan szavaztak: Átány, Szabadság út 1. (Dr. Fél Edit Közösségi Tér) – 53.26%

Megye 2. sz. választókerület (Gyöngyös):

- Legaktívabban szavaztak: Gyöngyös, Diósmalom u. 41. (Háziorvosi rendelő) – 83.11%

- Legkevésbé aktívan szavaztak: Verpelét, Kossuth Lajos út 73. (Gyermekjóléti Szolgálat) – 51.54%

Megye 3. sz. választókerület (Hatvan):

- Legaktívabban szavaztak: Nagykökényes, Szabadság út 35. (Művelődési Ház) – 79.7%

- Legkevésbé aktívan szavaztak: Tarnazsadány, Kossuth út. 17. (Községháza) – 46.26%

(A statisztika az utolsó nyilvánosságra hozott, 18.30-as részvételi adatok alapján készült.)

20.10

Összehasonlítottuk a 2014-es és a 2018-as részvételt az utolsó nyilvánosságra hozott adatok alapján:

Választókerület

2014-es adatok (%-os részvétel)

2018-as adatok (%-os részvétel)

1. sz. választókerület (Eger):

64.11%

69.37%

2. sz. választókerület (Gyöngyös):

65.76%

69.48%

3. sz. választókerület (Hatvan):

59.54%

66.01%

19.11

Megyeszerte megkezdődött az urnabontás. 19 óra után már nincs lehetőség további szavazatok leadására.

 

Urnabontás Egerben Fotó: Berán Dániel/HMH

19.03

RÉSZVÉTELI ADATOK – Megvannak a 18.30-as, egyben az urnazárás előtti utolsó adatok a részvételről.

1. számú választókerület (Eger): 56 907 ember szavazott, 69.37%-os részvétel.

2. számú választókerület (Gyöngyös): 54 198 ember szavazott, 69.48%-os részvétel.

3. számú választókerület (Hatvan): 52 999 ember szavazott, 66.01%-os részvétel.

 

17.55

Kicsivel több, mint egy óra van még az urnák zárásáig. Az utolsó részvételi adatot 18.30 után fogják közzétenni a valasztasok.hu-n.

17.45

Nagyrédén egy választópolgár 14 órakor jelent meg a szavazókörben – írja a valasztas.hu. A névjegyzék aláírását követően megkapta mindkét szavazólapot és a borítékot, amiket azonnal széttépett, azzal a kijelentéssel, hogy őt egy hónappal ezelőtt alkotmányos jogaiban megsértették. Ezt követően a szavazóhelyiséget elhagyta.

Egy a rózsaszentmártoni fülkében lévő szavazó segítséget kért, ezért egy delegált tag ment be a fülkébe, két személy helyett. Az SZSZB Elnöke figyelmeztette a megbízott tagot és a bizottság többi tagját, hogy fokozott figyelemmel legyenek a választási alapelvek betartására. További intézkedésre nem volt szükség.

17.38

RÉSZVÉTELI ADATOK – Megvannak a 17 órási részvételi adatok is, íme:

1. számú választókerület (Eger): 53 039 ember szavazott, 64.66%-os részvétel.

2. számú választókerület (Gyöngyös): 50 886 ember szavazott, 65.24%-os részvétel.

3. számú választókerület (Hatvan): 49 155 ember szavazott, 61.22%-es részvétel.

16.30

Hatvan körzetében délutánra sem csökkent a szavazási kedv: 15 órakor a városban 55.5 százalékos, a térségben 51.64 százalékos volt a részvételi arány. Előbbi az országos átlag fölötti, utóbbi valamivel alatt marad. A hatvani helyzetről további részleteket itt olvashat.

Hatvanban is szavaznak a választópolgárok Fotó: Albert Péter/HMH

 

15.50

Egy szavazópolgár bejelentést tett, hogy Egercsehi 003. számú szavazókör előtti oszlopon pártplakátok vannak elhelyezve. Szerinte ez szavazást befolyásoló tényező és kéri, hogy az SZSZB távolítsa el a plakátokat. Az SZSZB tájékoztatja a választópolgárt, hogy a plakátok eltávolítása nem az SZSZB feladata és kifogást tud benyújtani az OEVB-hez, amennyiben ezt szükségesnek tartja.

15.35

RÉSZVÉTELI ADATOK – A valasztas.hu-n közzétették a 15 órási részvételi adatok is. A választásra jogosult polgárok több mint fele már leadta szavazatát a megyében. Lássuk az adatokat:

1. számú választókerület (Eger): 45 823 ember szavazott, 55.86%-os részvétel.

2. számú választókerület (Gyöngyös): 43 204 ember szavazott, 55.39%-os részvétel.

3. számú választókerület (Hatvan): 41 457 ember szavazott, 51.64%-os részvétel.

15.28

A valasztas.hu-n rendkívüli eseményről számoltak be, miszerint Zagyvaszántón két személy (nem helyi lakos) úgy használta a mosdót, hogy nem jelzett a Szavazat Számláló Bizottságnak. A szavazás ideje alatt a rend fenntartása érdekében hozott intézkedések nem történt.

Vámosgyörkön az egyik szavazófülkében egy lepecsételt országgyűlési képviselők választására szolgáló szavazólapot talált az egyik választópolgár. A szavazólapot az SZSZB érvénytelennek minősítette, „URNÁN KÍVÜL TALÁLT SZAVAZÓLAP” megjelöléssel.

Felsőtárkányban egy választópolgár az egyik szavazófülkében kitöltetlen, lebélyegzett egyéni választókerületi szavazólapot talált, melyet átadott az SZSZB-nek, amely úgy döntött, a szavazólapot érvénytelennek nyilvánítja.

Tarnabodon egy szavazópolgár ügyintézés közben az SZSZB tagjait szóban rágalmazta, analfabétának, köpönyegforgatónak nevezte őket. Az eset tettlegességig nem fajult.

15.10

Késő délelőtt érkezett a hír, hogy az egyik gyöngyösi szavazóhelyiségben csalás történt. Dr. Kozma Katalin, a helyi választási iroda vezetője portálunknak elmondta, jelenleg az erről készült jegyzőkönyvet várják. – Az egyik választópolgár a szavazólapjára nem kapott hivatalos bélyegzőt, amelyet észrevett és jelzett is. A bizottság pótolta ezt és a választó érvényesen leadhatta voksát. Némi szándékosságot gyanítottak, ezért az esetről rendkívüli jegyzőkönyv készül, ám a híresztelésekkel ellentétben a bizottság nem zárta ki tagját, a szavazatszámláló folytatja munkáját – tudatta az irodavezető. További részletek itt.

14.47

Zavartalanul folyik a szavazás Egerben a Felsővárosban is, a jó idő örömére sokan egy családi sétával, vagy éppen a bevásárlással kötik össze a voksolást. Rendkívüli esemény nem történt, ám a Tinódi Sebestyén Tagiskolában egy szavazó megrongálta, összefirkálta az egyik mosdó ajtaját.

14.25

Horváth László, a gyöngyösi térség országgyűlési képviselője is leadta szavazatát, ma tizenegy óra után. Elmondta: jó az ha magas a szavazók részvételi aránya, mert sokakat érdekel az ország sorsa, és örömteli, ha a megválasztandó országgyűlési képviselő magas részvétel mellett kapja meg a mandátumát. További részletek itt.

Horváth László is leadta szavazatát Fotó: Czímer Tamás/HMH

 

14.00

Zajlik az élet Egerben, a rendőrök több embert is igazoltattak a Líceum épülete előtt a választások napján. Az intézkedések okairól megkérdeztük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, ahonnan Kovács Nikoletta megyei rendőrségi sajtóreferenstől az alábbi tájékoztatást kaptuk: „Az Egri Rendőrkapitányság járőrei a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 29. § (1) bekezdésében biztosított jogkörükben eljárva április 8-án 11 óra 10 perckor igazoltattak az egri Eszterházy téren tartózkodó két személyt. További intézkedésre, eljárásra nem került sor.”

Fotó: Berán Dániel/HMH

13.35

RÉSZVÉTELI ADATOK – Megvannak a 13 órási részvételi adatok is.

1. számú választókerület (Eger): 37 335 ember szavazott, 45.51%-os részvétel.

2. számú választókerület (Gyöngyös): 34 583 ember szavazott, 44.34%-os részvétel.

3. számú választókerület (Hatvan): 33 199 ember szavazott, 41.35%-os részvétel.

13.20

Hatvan térségében a voksok leadását eddig semmiféle rendkívüli esemény nem zavarta meg – válaszolta helyszínen tartózkodó tudósítónk kérdésére a déli órákban dr. Szikszai Márta, az Országos Egyéni Választókerület (OEVK) irodavezetője. Elmondta: a hatvani 17 szavazókörben csakúgy, mint a választókerület valamennyi, 99 szavazókörében méltóságteljesen zajlott a szavazás. A részvételi arány mindenhol magas (Hatvanban 33,6, a körzetben pedig 31,1 százalékos) volt a 11 órai összegzéskor. További részletek a hatvani szavazásról itt.

12.22

Egerben, az 1. számú választókörben is rendületlenül zajlik a szavazás, a voksolásra jogosult polgárok egymás után járulnak az urnák elé.

Fotó: Korsós Viktor

12.10

Nyitrai Zsolt Egerben, a Dobó Gimnáziumban adta le szavazatát. A képviselő elmondta: – Amikor az ország megvédése a kérdés akkor csak Orbán Viktorra és a Fidesz-KDNP jelöltjeire lehet számítani. Meg kell védenünk az országot, meg kell védeni az eredményeinket! Hajrá, magyarok!

Nyitrai Zsolt szavaz Fotó: Nemes Róbert/HMH

12.00

A valasztas.hu-n olvasható tájékoztatás szerint Bélapátfalván, a szavazóhelyiség egyik fülkéjében egy választópolgár kitölött pártlistás szavazólapot talált. A Szavazatszámláló Bizottság érvénytelennek nyilvánította a szavazólapot.

11.40

Kerecsenden kulturáltan, jó hangulatban zajlik a szavazás, az utcákon választásra igyekvők udvariasan köszöntik egymást, és többnyire mosolyognak a másikra. Megkönnyebbülés érzékelhető az egész településen. Mindenki örül, hogy végéhez közeledik a sok feszültséget gerjesztő kampány. A többnyire romák lakta utcákban láttunk néhány zárt, fehér furgont, ami a reggeli órákban többször is fordult. További részletek itt.

11.33

RÉSZVÉTELI ADATOK – Megvannak a 11 órási részvételi adatok is. Eszerint az 1. számú választókerületben, Egerben eddig 27 341 ember adta le szavazatát, ami a választásra jogosultak 33.33%-a. A 2. számú választókerületben, Gyöngyösön eddig 25 504-an szavaztak, ami 32.7%-os részvételt jelent. A 3. számú választókerületben, Hatvanban 24 975 ember élt eddig a szavazati jogával, ami a választásra jogosultak 31.11%-a. A következő részvételi adat 13 óra után várható.

10.50

A Szavazatszámláló Bizottság jelentése szerint Balatonban az egyik szavazóköri urna selejtes volt, nem lehetett megfelelően lezárni. Helyette egy másik urnát biztosítottak.

10.38

Vona Gábor 9 óra után pár perccel leadta szavazatát Gyöngyösön. A Jobbik pártelnöke rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: pártjával kormányváltásra készülnek. További részleteket ide kattintva olvashat.

 

10.00

RÉSZVÉTELI ADATOK – A valasztas.hu-n olvasható statisztika szerint reggel 9 óráig Heves megye 1. számú választókerületében, Egerben 12 190-en adták le szavazatukat, ami 14.86%-os részvételt jelent. A 2. számú választókerületben, Gyöngyösön 11 389 választópolgár szavazott 9 óráig, míg Hatvanban 12 118 ember járult az urnákhoz. Az országos adatok szerint eddig 1 036 849-en adták le a szavazatukat, ami a választópolgárok 13.17 %-a. A következő részvételi adat 11 órára várható.

9.53

Egerben Habis László polgármester, és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is leadta a szavazatát.

Habis László Fotó: Nemes Róbert/HMH

9.40

Egerben a Líceum épületében is várják a szavazókat, akik a reggeli órákban egymás után járulnak az urnák elé, és adják le voksaikat. Az urnákat 19 órakor zárják, ezt követően folyamatosan kezdődik majd meg a szavazatok feldolgozása.

A Líceum épületében is várják a választópolgárokat Fotó: Huszár Márk/HMH

9.00

Gyöngyösön is megkezdődött a választás. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint az első szavazó reggel 6-kor adta le voksát, az előírásoknak megfelelően ellenőrizte az urnákat, majd elmondása szerint munkába indult. A gyöngyösi urnanyitásról további részletek, galéria itt.

6.00

Az egész országban, így Heves megyében is rendben megkezdődött a 2018-as parlamenti választás. A szavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról itt olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!