a döntőt is együtt nézhetik

2018.07.12. 11:22

Az orosz doppingügy óta először találkozik Putyin és Bach

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke tárgyalóasztalhoz ül a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntője előtt.

Russia's President Vladimir Putin (C) kicks a ball as he takes part in the opening of an exhibition soccer match at the World Cup Football Park on the Red Square in Moscow on June 28, 2018. / AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Yuri Kadobnov

A találkozó tényét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, valamint a NOB is megerősítette. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) minden alkalommal meghívja a NOB elnökét a vb-döntőre, Bach négy évvel ezelőtt a brazíliai torna fináléját is a helyszínen tekintette meg, akkor ráadásul éppen Putyin mellett ült.

A tárgyalás pikantériája, hogy az orosz doppingbotrány kirobbanása óta először találkoznak egymással, pedig 2013 és 2015 között számos alkalommal folytattak megbeszéléseket.

A botrány miatt az orosz atléták – egy kivétellel – nem vehettek részt a 2016-os, Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. Az oroszok idén semleges zászló alatt – Olimpiai Sportoló Oroszországból megjelöléssel – versenyeztek februárban a phjongcshangi téli olimpián, mivel a NOB az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt tavaly decemberben felfüggesztette az ország ötkarikás testületét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kizárást február végén oldotta fel.

Helyi sajtóhírek szerint Oroszország fontolgatja a jelentkezést a 2032-es nyári olimpia és paralimpia rendezésére, de egyelőre nem világos, hogy ezek a témák szóba kerülnek-e vasárnap Putyin és Bach között.

A Franciaország-Horvátország finálénak a moszkvai Luzsnyiki Stadion ad otthont vasárnap – magyar idő szerint – 17 órától. A mérkőzésen többek között Emmanuel Macron francia elnök és Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír is jelen lesz.

Borítókép: Putyin próbálgatja a vb-labdát, csak a kapura koncentrál

AFP PHOTO / Yuri Kadobnov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!