Kevesebben vágnak neki a jogosítvány megszerzésének a növekvő árak mellett

A tanulóvezetőket jól felkészítik a veszélyes helyzetek kivédésére. Így arra, hogy a kék lámpás járműveknek utat adjanak, erről is beszélgettünk egy oktatóval. Az autósiskoláknak a pandémia mellett a benzinár emelkedéséhez is igazodniuk kell, amiatt kényszerültek arra, hogy emeljék az áraikat.

Molnár Helga

képen: Vladár Péter oktató (Vladár Autósiskola, Eger)

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Ha kék lámpás jármű követ minket, tudható, hogy valami baj történt. Barta Róbert oktató elmondta, hogyan kellene viselkedni az utakon, ha mögöttünk halad egy mentő, tűzoltó vagy rendőr.

– Először is rájuk nem vonatkoznak a KRESZ szabályai, kivételt jelentenek a vasúti átjárók, illetve a rendőri karjelzések, ezeket kötelesek figyelembe venni. Minden más közlekedővel szemben elsőbbségük van – kezdte.

 

Azt hozzátette, ezt elméletben diákjainak nehéz elmagyarázni, ehhez szükség van a gyakorlatra. Hangsúlyozta, kiszámíthatatlan persze, hogy a gyakorlati oktatás során találkoznak-e megkülönböztető jelzést használó autóval. Barta Róbert szerint ki kell alakuljon a jó helyzetfelismerés érzéke.

– Gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen az ott áthaladó járműveknek – ez az alapvetés.

Mint az utakat járó sofőr elmondta, kilencven százalékban helyesen ítélik meg a megyénkben közlekedők ezeket a helyzeteket.

Vladár Péternével, a Vladár Autósiskola ügyvezetőjével mindezek mellett a benzin árának emelkedéséről, majd annak befagyasztásáról is beszélgettünk. Érdeklődtünk, mennyire érintette rosszul a folyamatos drágulás a mindennapi munkát, szükség volt-e az óradíjak növelésére.

– Sajnos ez elkerülhetetlen volt, ötszáz forinttal lett magasabb egy óra díja, ez nyolc-tíz százalékos emelést jelent. Ennyivel drágábban tanítjuk diákjainkat – részletezte. Elmondta, ha ezt nem tették volna meg, több oktató elhagyhatta volna őket.

– Három hónapos árgaranciát vállalunk a szerződéskötéskor a diákokkal, ám azt is belefoglaljuk, hogy ha nagyban változik a gazdasági környezet, akkor emelhetünk a díjakon – tette hozzá.

Novembertől közepétől 480 forintban maximálták a benzin és a gázolaj árát három hónapig. Vladár Péterné szerint ez segítség, de némileg tart attól, hogy mi lesz, ha ez az idő eltelik. Félő, hogy utána megint megugrik az üzemanyag ára.

Az autósiskola forgalmáról is érdeklődtünk. Elmondta, szeptembertől érezhető az érdeklődés csökkenése, mára ötven százalékkal kevesebben tanulnak náluk. Ezt azzal magyarázza, hogy tapasztalata szerint kevés pénze van az embereknek most erre. A koronavírus-járvány hatásairól is szólt, szavai szerint vizsgáztatóit is érintette. A maszkhasználatról pedig elmondta, egyelőre a vizsgán kötelező, az órákon pedig mindenki egyénileg dönti el, viseli-e.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!