Bélapátfalva, Prága

2018.07.05. 17:30

A bélapátfalvi apátságról szólt a mérnökök feladata

Prágai építészmérnök hallgatók készítettek terveket, hogyan is nézhetne ki ma egy bélapátfalvai kolostor.

Tóth Balázs

Egy szlovák mérnökhallgató, a besztercebányai Jakub Kender nemrégiben olyan terveket készített, amelyek azt ábrázolják, hogyan nézhetne ki szerinte ma a bélapátfalvai apátság. „Az én feladatom, hogy újraélesszem a hely lelkiségét. A szent cél, a nyugalom és az erő légkörének újbóli feltárása. Olyan helyet hozzunk létre, amely mindenkit szolgálna szentélyként.„Ezen gondolatok mentén születtek meg tervei.

Először megpróbálta megérteni a ciszterci szerzetesek életstílusát, ezért egy héten keresztül a csehországi Vyšší Brod kolostorban tanulmányozta a rend történetét. Ezután információt gyűjtött a ciszterci rend magyarországi helyzetéről, és közelebbről is megvizsgálta a kolostor helyét. Úgy találta, a helyszín megfelelő a modern kor elvárásainak. Ugyanakkor rájött arra is, hogy a ciszterci kolostor újjáépítése, a szerzetesek csökkenő száma és a turizmus ellentmond azon céljának, hogy mindenki meglátogathassa a kolostor történelmi maradványait, hogy mindenkinek helyet biztosítson, ne csak a hívők számára.

Ezért arra jutott, hogy a kolostor új funkciót kapna, amely a történelmet a kortárs történetbe fordítja. Szavai szerint az épület szolgálja a visszavonulást mindenki számára, aki már nem képes elviselni a stresszes, felkészült életet, és nyugalmat keres a természetben. A történelmet tiszteletben tartva, nem akarta eltávolítani a régi kolostor romjait, ezért cölöpökön nyugvó könnyű faszerkezetet tervezett az egykori falak köré, amely – ha szükséges – könnyen átalakítható kolostorrá is.

A fiatal építész végül diplomamunkájaként is választotta a feladatot, hogy megtervezze, hogyan nézne ki ma az apátság Fotó: Jakub Kender

– Az őszi félévben, a Cseh Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán vendégtanárunk volt Gunther Zsolt magyar építész, aki egy nagyon érdekes és különleges feladatot javasolt… Azt gondolom, hogy egy kolostort tervezni, minden építész álma. Annak ellenére, hogy tudom, nem épül meg a kolostor, a terv magja a kolostor tipológiájából és ideológiájából származik. Ezt a feladatot nemcsak féléves projektként választottam, hanem diplomamunkaként is. A feladat a ciszterci monostor megtervezése volt a bélapátfalvai templom mellett. A tervezési folyamat kezdetétől tudtuk, hogy nincs engedély a korábbi alapokra építéshez. Ez azt jelenti, hogy feladatunk csak kísérleti volt. Gunther Zsolt stúdióján nyolc tanuló vett részt – mondja Jakub Kender, aki végül A, azaz a legjobb minősítést kapta a munkájára. Mint mondta, még nem tudja, hogy a főiskola után min dolgozik majd, csak azt, hogy szereti az építészetet, és szeretne a jövőben épületeket tervezni.

Jakub Kender Beküldött fotó

A fiatal építész szerint a történelmi és a modern épületek közötti kapcsolat kérdése mindig nehéz, és nem könnyű megmondani, hogy melyik megoldás a legalkalmasabb arra, hogy két kort összeegyeztessenek. Számos különböző megközelítés létezik ebben a témában, és minden diák a maga módján dolgozott a stúdióban. Jakub Kender szerint a legfontosabb, hogy minél több információt szerezzen az adott területről. Anélkül ugyanis, hogy az építészek megértenék a történelem és a jelenlegi helyzet közötti kapcsolatokat, használhatatlanná válik mindenféle tervük, mert az csak puszta találgatás. Úgy véli, csak az összes nézőpont megértése után lehet valós, igaz képet alkotni.

 

Nagyszülei magyarok voltak, ő is járt Magyarországon

Vezetékneve alapján érdeklődtünk Jakub Kendertől, hogy vannak-e családjának magyar gyökerei? Mint mondta, rendelkezik magyar felmenőkkel, hiszen apai nagyszülei beszéltek magyarul, az ő őseik Magyarországról érkeztek. Ő azonban nem volt olyan szerencsés, hogy megtanulja tőlük a nyelvet, s ezt most már igazán sajnálja. Ő maga is járt már Magyarországon, a kedvence Budapest, amely szerinte az egyik legszebb város, amit valaha látott.

Természetesen járt az apátságnál is, a félév elején a stúdió tagjai Bélapátfalvára utaztak. Gyönyörű helynek találták, csodálatos légkörrel. Határozottan szeretné felfedezni Magyarországot a jövőben, mert „gazdag kultúrával rendelkező ország és nagyon kedvesek az emberek”.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!