választás

2019.10.12. 20:00

A következő öt év vezetőiről döntünk vasárnap

Vasárnap kerül sor az általános helyi és nemzetiségi önkormányzati választásokra, vagyis két voksolás zajlik majd párhuzamosan. Összeszedtük a legfontosabb információkat.

Molnár Helga

Fotó: Daniel Beran

Barta Viktor, megyei főjegyző segítségével megtudhattuk a leglényegesebbeket. – Vasárnap reggel 6 és 19 óra között szavazhatnak a jogosultak. Ott, ahol este 19 órakor is sorban állnának még a választópolgárok, természetesen a szavazókör tovább fog nyitva tartani, hogy a még sorban állók is leadhassák voksaikat – kezdte.

Közlése szerint, mivel a szavazást megelőzően a választópolgároknak igazolniuk kell a személyazonosságukat, a lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, ezt érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, s lakcímkártyával tehetik meg. – Célszerű a választási iroda által kipostázott értesítőt is magukkal vinniük, mert ez nagyban megkönnyíti a szavazóköri névjegyzéken való azonosításukat – emelte ki.

A korábbi választási időszakok során kialakított jó gyakorlatnak megfelelően a kormányablakok a választásokat megelőző időszakban prioritásként kezelik a személyazonosításra alkalmas okmányok ügyintézését. Továbbá a szavazás napján és az azt megelőző napon biztosítják a választáshoz kapcsolódó egyes okmányok pótlását.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken külön szavazólap szolgál majd a települési képviselő, a polgármester, s a megyei önkormányzat tagjainak megválasztására. Az ennél nagyobb helységekben a polgármesteri és a megyei listás mellett egyéni választókerületi szavazólapot kapunk. Egerben a polgármesteri és egyéni választókerületi szavazólapon adhatják le voksukat. – Ezt az indokolja, hogy a megyei jogú városban nem lehet szavazni megyei listára – tette hozzá.

Vasárnap leadhatjuk voksunkat, eldönthetjük, ki vezesse a településünket Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A nemzetiségi választópolgárként regisztráltak az erre szolgáló zöld színű szavazólapokon adhatják le voksaikat, amelyből települési, területi és országos nemzetiségi lapot is kézhez kaphatnak az érintettek. – Ezen választópolgárok figyelmét egy rendkívül fontos momentumra hívnám fel: a zöld színű szavazólapokat ahhoz, hogy az azokon leadott voksok érvényesnek legyenek tekinthetők, az ahhoz kapott zöld színű borítékba kell tenni, amelyet le kell zárni. Ha ugyanis a nemzetiségi választópolgár a zöld borítékot nem zárná le, a szavazata érvénytelen lesz. Ha le akarom egyszerűsíteni, akkor a fehér borítékba a fehér szavazólapokat, a zöld borítékba pedig a zöld szavazólapokat kell helyezni, azokat nem szabad összekeverni. A zöldet pedig feltétlenül le is kell zárni – hangsúlyozta a főjegyző.

A választókerületekről is érdeklődtünk a szakembernél. Megtudtuk, Egerben 12 települési egyéni választókerület van, Hevesen és Hatvanban nyolc, Gyöngyösön pedig tíz. Heves megye szavazóköreinek száma 318. Ebből a megyeszékhelyen 47 szavazókört számlálnak.

Kíváncsiak voltunk arra is, mit tegyünk, ha valami szokatlant, esetleg jogellenes dolgot tapasztalunk. – Ezt a cselekmény jellege dönti el, amelyek közül a választási eljárási törvénybe ütköző cselekmények tartoznak a választási bizottságok hatáskörébe, ahová kifogás nyújtható be a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított három napon belül – tájékoztatott.

Mozgóurnával s átjelentkezve is lehet

Heves megyében vasárnap összesen 240 ezer 922, a megyeszékhelyen 42 ezer 871 ember jogosult a választásra. Barta Viktor a mozgóurnás voksolás lehetőségéről is szólt. – Ezt a helyi választási irodánál október 11-én 16 óráig lehet igényelni, valamint az illetékes szavazatszámláló bizottságnál pedig a szavazás napján 12 óráig kérhetik. Ezen a napon ez meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel is megtehető – mondta.

Néhány adattal is szolgált a megyei főjegyző. Közlése szerint október 10-ig Heves megyében 617, Egerben 94 átjelentkezési kérelmet regisztráltak, s hagytak jóvá. Mozgóurna iránti kérelem is érkezett, szűkebb hazánkban 2102, a megyeszékhelyen 171 esetről tud a választási iroda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!