diadal

2020.05.22. 17:30

A nagykökényesi zeneszerző a nemzetközi versenyen is tarolt

Molnár Viktor nyerte meg a MusikForum Viktring és Klagenfurt városa által megrendezett 20. Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny első díját.

Tari Ottó

Az osztrák eseményen huszonöt ország 67 versenyzője közül választotta a szakmai zsűri legjobbnak Viktor Miracles of Interstellar című, hegedűre, alt szaxofonra és zongorára komponált művét.

A második helyezést Floijan Lörnitzo Blau című kompozíciója, míg a harmadikat Raffaele Grimaldi Erklang die Nacht című alkotása érdemelte ki. A versengés rangját minősíti az is, hogy az első díj háromezer, a második ezerötszáz, míg a harmadik ötszáz euró pénzdíjjal is jár. A díjátadót október 2-án tartják az ausztriai Klagenfurtban. Ekkor szólal meg a nyertes mű első ízben, a Trio Klavis tolmácsolásában.

A száraz tények után ismerjük meg Viktort, akinek a tehetségét már nem először méltatjuk portálunkon.

A nagykökényesi születésű, 26 éves fiatalember 2019-ben végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Varga Judit és Bolcsó Bálint tanítványaként. Művei számos hazai koncerthelyszín programjában szerepelnek, de megszólalnak külföldön is. Korábbi versenyeredményei közül kiemelkedik a 2018-ban elnyert Arany János Zeneszerzőverseny zongorakíséretes dal kategóriájának első díja, a milánói Scuola Internationale Musica zeneszerzőversenyének III. helyezése, illetve a németországi Progressive Classical Music Award V. díja 2019-ben. Elismerései sorát bővíti továbbá a 2020-ban elnyert Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, valamint a 2017-es E.ON Hungária Zrt. ösztöndíja.

Műveiben élő és előre rögzített elektronikával is dolgozik, valamint igyekszik beépíteni a magyar népi kultúra egy részét és a magyar irodalmat is. Nyitott a különböző zenei stílusokra és műfajokra (elektro-akusztikus zene, jazz, pop), de a társművészetektől sem zárkózik el, sőt, örömmel dolgozik együtt más területen működő művészekkel.

Nem lenne teljes a pályája tanítás, előadói szerepvállalás – mint zongorista – és kottagrafikusi megbízások elvégzése nélkül. Jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kroó György Zeneiskola tanára.

Ajánlókép fotó: Molnár Viktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!