Egész Mátraderecske együtt ünnepelt a száz éves Margit nénivel

Mátraderecskén senki nem emlékszik arra, hogy a mátrai kis faluban valaha bárki is megélte volna a századik születésnapját. Kovács Józsefné Margit nénit ezért szerdán az egész falu ünnepelte.

Barta Katalin

Nagy napra készült szerdán a falu apraja-nagyja. Kovács Józsefné, Margit nénit köszöntötték a századik születésnapja alkalmából. A községháza előtt gyülekeztek az emberek egy-egy szál virággal, hogy felköszöntsék az idős hölgyet.

Portálunk részéről azzal kedveskedtünk, hogy az alkalomra előre gyűjtöttünk egy kis anyagot a sokak által ismert asszony életéről. Ebben Forgó Gábor polgármester segített, aki a családtól kért egy kisebb életrajzot az ünnepeltről, amit kérésünkre továbbított. Elmondta, emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy valaki ilyen szép kort élt volna meg a faluban.

Margit néni 1920 tavaszán született egy hét gyermekes családban harmadikként Mátraderecskén. Gyermekéveit a szülőfalujában töltötte, itt is járt iskolába. A mai napig emlékszik arra, hogy kislányként az édesapja a hátán vitte a gyalogútig, hogy eljusson az iskolába. Fiatalon ismerkedett meg férjével, a helybéli Kovács Józseffel, akivel 1936-ban házasságot kötött. Az akkori szokásoknak megfelelően a házastársa szüleihez költözött, és ott jött világra a háborús évben, 1940-ben a fia, László is.

Margit nénit mindenki tiszteli és szereti a faluban. Fotó: beküldött

Az 1940-es évek elején az asszony egy rövid időre elhagyta Mátraderecskét, hogy kisfiával és párjával Mátraházára a szanatóriumba költözzön, mert férje ott kapott munkát. A háború végét már újra a faluban élte meg. A mai napig elevenen él az emlékeiben az a nap, amikor az apja házának udvarában felállított ágyúk dörögtek.

Miután a világégés véget ért, szorgos munkával építették fel az otthonukat a szülői ház mellett. A hagyományoknak megfelelően segített Margit néni is a szülőknek a földeken és az állatok körül. A TSZ megalakulásával aztán ő is a helyi szövetkezetben vállal munkát.

Az idő elrepült, fia felnőtt és 1962-ben megnősült. Menyét, Piroskát családtagként fogadta a családba. Sorjáztak az örömteli események, 1968-ban megszületett első unokája, László. Az 1970-es évek elején a parádfürdői strandon dolgozott párjával. A második unokája, Anasztázia 1976-ban látta meg a napvilágot.

Margit néni 100 éves. Fotó: beküldött

Egy évre rá, 1977-ben viszont nehéz időszak kezdődött számára, mivel férje egészsége megrokkant. Tíz éven keresztül ápolta és gondoskodott beteg házastársáról, a rá jellemző pozitív életszemléletét azonban ezekben az években sem veszítette el.

Mindig aktívan részt vett a közösségi életben is. Tagja volt a mátraderecskei színjátszó csoportnak, hosszú éveken keresztül énekelt a népdalkórusban. Míg egészsége engedte, minden alkalommal részt vett az egyházi eseményeken is. A mai napig szereti az emberek társaságát. Nagy örömmel fogadja, ha három dédunokája, Lili, Bori, Gabika valamint a családtagok meglátogatják. Szívesen készít nekik saját kezű süteményeket, kalácsokat.

Margit nénit, Mátraderecske legidősebb lakóját együtt köszöntötték szerdán a derecskeiekkel. Jó egészséget és sok boldogságot kívántak neki, aki igazán szép kerek születésnapot ünnepelhet.

A térségben megbecsülik az időseket

A Pétervásárai Járásban megbecsülik az idős embereket. Az elmúlt hetekben, a járványveszélyben kiemelt figyelmet fordítottak rájuk. Szinte kivétel nélkül minden önkormányzat első feladata volt a velük való rendszeres kapcsolattartás.

A szociális területen dolgozók, a közmunkások naponta felkeresték őket, segítettek a bevásárlásban, a gyógyszerek felíratásában és kiváltásában. Ez nagy segítséget jelentett főként azoknak, akik egyedül élnek, s családtagjaik a távolból nem tudták őket támogatni. A szociális ellátórendszer az önkormányzatok felelősségteljes hozzáállásának köszönhetően jól vizsgázott ezen a területen.

A kilencvenedik életévüket betöltöttekhez személyesen látogatnak el a községvezetők ajándékokkal, virágokkal. Az idősek napján pedig mindenhol terített asztallal, programokkal várják a települések szépkorú lakóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!