Virágosítás

2021.05.21. 11:29

Idén is virágba borul Hatvan és Lőrinci

Az önkormányzatok a nehéz gazdasági helyzetben is ügyelnek arra, hogy a településképek méltók legyenek a helységekhez csatolt jelzős szerkezethez: virágos város.

Tari Ottó

Hatvanban az elmúlt években megszokott színkavalkád gyönyörködteti majd a szépérzékűeket Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Nem minden esetben jártak jól azok a türelmetlenek, akik megbíztak az idei májust köszöntő időjárásban. A globális felmelegedésről szóló hírek ide vagy oda, a hajnalok dermedésközeli hőmérsékletet hoztak, s az idő előtt kiültetett egynyári növények sok helyen megfáztak, vagy akár meg is fagyhattak. Mindezek nyomán e sorok szerzője többtucatnyi begóniától vált meg kényszeredetten, sokadszor megállapítva: jobb lett volna a szakemberekre hallgatni.

A hatvani főkertészre, Gulyás Katalinra például, aki munkatársait – a kedvező körülményeket kivárva -, csak ezekben a napokban irányította a közterületekre, hogy az ágyásokban meglévő kétnyári virágokat egyidényesekre cseréljék.

Ebben az évben 2200 négyzetméteren több mint 43 ezer tő egynyári virágot ültetnek el. A munkálatok folyamatosak, csak az időjárástól függ, hogy mikor kerülnek ki az utolsó növények is. Az azonban bizonyos, hogy a város közterületei idén is színesek lesznek, sok-sok begónia, petúnia, kakastaréj, cserjés margaréta, kannavirág és verbéna díszeleg majd a kijelölt területeken – nyilatkozta a szakember.

Hatvanban az elmúlt években megszokott színkavalkád gyönyörködteti majd a szépérzékűeket
Archív fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hozzátéve: lesz még díszcsalán és díszburgonya is, mert ezek a levelükkel szinte a teljes ágyást betakarják, így a színek között hónapokig jól mutatnak. Az ültetés különböző módokon történik. Vannak ágyások, ahová csak egyféle virág kerül, de lehet szegélyeket és mintákat is formázni belőlük. Ezután kezdődik az egész nyáron át tartó gondozásuk, valamint a folyamatos locsolás és tápoldatozás.

Mindez nem olcsó mulatság, az önkormányzat az idei költségvetésében tizenkétmillió forintot különített el a feladatra.

Ennek és a területen dolgozók erőfeszítéseinek köszönhetően lesz olyan a település, mint amit az ott élők és az arra járók emberöltőkön át megszokhattak. Hatvan ugyanis mindig a színpompás köztereiről volt híres, bizarr módon ezt annak idején még hazánk háborús ellenségei is számon tartották. Mielőtt 1944 szep­temberében a szövetségesek légiereje bombázni kezdte volna a vasútállomást, az akkor még nem létező kopogtatóbombák helyett röpcédulákkal figyelmezették a lakosságot: „Rajtad a sor, virágos Hatvan”.

Lőrinciben az elmúlt évekhez hasonlóan több mint ötmillió forint értékben virágosítanak.

Ebben benne van a 21-es úton lévő két körforgalom szebbé tétele is – tudtuk meg Víg Zoltán polgármestertől.

A munkát már elkezdték, az ígéretek szerint a korábbiaknál több tő jut minden településrészre, emellett városszerte lesznek virágoszlopok és kandeláberekre akasztható tárolók is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!