Eger

2018.07.21. 20:00

Különleges figurákat jelenít meg Eger utcáin

Veres Gergelyről már az óvodában is kiderült, hogy kivételes tehetsége van a rajzoláshoz. Most pedig egyre többen figyelnek fel rá digitális alkotásai miatt.

Verebélyi Márta

Az interneten találkoztam az egri Veres Gergely kuriózumnak számító rajzaival. Találkozásunk alkalmával papíron szintén mutatott néhányat. Egyedi technika jellemzi ezeket, alkotásai képregényszerűek, olykor pedig embereket alakít át élethűnek tűnő rajzfilmfigurává.

De kezdjük az elejéről. Mint mondja, már az óvodában is szívesen érintette a ceruzát a laphoz. Egyszer csak rajzolt egy igen jól sikerült lovat, még az óvónők sem hittek a szemüknek. Azt hitték, a kis Gergő hazudik. A szüleit be is hívták, és a kisfiúnak az óvónők előtt kellett újra egyszer papírra vinnie az állatot. Csodálkoztak, milyen tehetséges a fiú.

– A Tinódi Sebestyén általános iskolában Bánfiné Parázsó Edina tanárnő szárnyai alá kerültem, pozitívan vélekedett a munkáimról – mondja Gergely. – Így hát bekerültem az akkori Facsiga nevezetű szakkörbe. Később a Balassi általános iskolába jártam, ott már nem rajzoltam, ám otthon mindig szívesen vettem kezembe a ceruzát, nem mondtam le kedvenc elfoglaltságomról. Magamat kezdtem el fejleszteni a középiskolában, a Kossuth Zsuzsában is. Képregényeket rajzoltam, sőt, többen is megkerestek, hogy készítsek ilyen jellegű rajzokat. Aztán bejött Magyarországra is a digitális rajzolás és a digitális tábla. Én is rendeltem egyet külföldről – folytatja.

Veres Gergely képein élethűen jelennek meg emberek, rajzfilmfigurák Fotó: Huszár Márk

Gergely nyolc évig dolgozott az említett gépen, aztán vett magának egy komolyabbat. Ismerősöket, barátait jelenítette meg a képernyőn fotók alapján. Fantasyfigurákat is alkotott.

– Később grafikával foglalkoztam megrendelésre, s logókat is készítettem. Érettségi után a 2-es gyakorlóba kerültem, ahol mozgókép, animáció és filmkészítés szakon végeztem. Nyolcéves korom óta fotózom, de alapjában véve operatőr vagyok. Ám sokan megkeresnek, hogy a portréjuk alapján készítsek róluk digitális rajzot. Ezek az alkotások nem ötperces munkák, sokszor 24 órán át készülnek.

Gergely létrehozott egy csatornát a Youtube-on, bemutatva, hogyan készülnek a rajzai, s ma már külföldről is egyre többen gratulálnak munkáihoz.

Fiktív alak a padon Fotó: MW

– Nemcsak portré alapján rajzolok, hanem filmekből is veszek figurákat, például Angelina Jolie-t is megjelenítettem Demónaként. Továbbá telefonos rajzokat is készítek. Egri utcarészleteket fotózok le, és beleviszek egy-egy fiktív figurát digitálisan, amit már persze én találok ki. Eddig körülbelül negyven rajzom van, mindegyikre a digitális festés – vagy nevezhetnénk digital artnak is – a jellemző.

Gergely megosztja velem, sok tanára bánta, hogy ebbe az irányba ment, hiszen festőként is tehetségesnek vélték őt. Elárulja, festeni is szeret, s azon gondolkodik, tájképeket is készít majd digitálisan, sőt, Egert is megformázná a Will Smith főszereplésével készült Vadiúj Vadnyugatban című filmben látott technikákkal is. A városban így gőzgépek jelennének meg, sci-fi-szerű településsé változtatva a hevesi megyeszékhelyet.

– Ismertebb külföldi grafikusok is inspirálnak, akik a digitális technika magas fokát képviselik. Példaként említhetném Apterus Graphicsot, aki zombikat alkot, vagy ericanthonyjt, aki hölgyeket rajzol.

Végül megosztja azt is, képei digitális táblán készülnek egy különleges tollal. Szeretné kiállítani műveit, jövőre lesz is rá lehetősége. Igaz, alkotásait láthatta már a bevásárlóközpont közönsége, de azok más, meghatározott témában, technikával készültek. Képeit a tárlat megnyitóján külön kiemelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!