összesítés

2020.10.14. 20:00

Kidőlt fák, csúszós utak és áramkimaradás érkezett az első hóval Heves megyébe (videó, fotók)

A vasárnap éjszaka óta tartó szakadatlan esőzés több helyen problémákat okozott a megyében. Poroszlón az általános iskolában szünetel a tanítás. Több helyen is kidőlt fák nehezítették a haladást a Mátrában, ahol szokatlan módon már október közepén több mint tíz centiméteres hó hullott.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Czimer Tamas

A szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hatására oly mértékig beázott kedden a poroszlói Vass Lajos Általános Iskola bővítés alatt lévő épülete, hogy a tanítás két napja szünetel az intézményben. Az őszi szünetig tantermen kívül, digitális munkarendben folytatódik tovább az oktatás. Terveink szerint november 2-án térhetnek vissza – tudtuk meg dr. Ballagó Zoltántól, az egri tankerület vezetőjétől.

A folyamatos esőzés máshol is gondot okozott. Egerben a Madách utcában szerdán egy fa dőlt a mellette parkoló autóra, s az Eszterházy téren is feladta a csapadékkal vívott harcot egy másik gyökérzete.

– Az Eszterházy téren egy hatvan centiméter törzsátmérőjű ostorfa lombkoronája a harminc órája zuhogó esőtől oly mértékben elnehezült, hogy a reggeli viharos szélben kidőlt – tájékoztatta lapunkat Juhász Géza, a Városgondozás ügyvezetője. Hozzátette: feldarabolják, majd szociális tűzifaként a rászorulók otthonainak fűtésében segít.

– Még kedden munkaidő után arról kaptunk jelzést, hogy egy Vécsey-völgyi árok megtelt és azonnali tisztítására van szükség. Kollégáink soron kívül kitakarították az eldugult úgynevezett hordalék fogót. Szerdán folytattuk a szakasz karbantartását, ez egyébként évek óta visszatérő problémás terület – világított rá.

Nem csupán a megyeszékhelyen okozott gondot a változékony időjárás, hanem a Mátrában is. A Közút gyöngyösi munkatársai és a katasztrófavédelem már kora reggel megkezdte a munkát a lezárt kékestetői bekötőúton.

– Bár társaságunk hivatalosan minden év november tizedikétől áll át téli üzemeltetési üzemmódra, már készültünk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a korai havazásra – közölte lapunk kérdésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – Ennek megfelelően kedd éjszaka készenlétben volt gyöngyösi mérnökségünk, így hajnalban amint a csapadék hóra váltott, azonnal megkezdtük a Kékesen, Galyatető és Mátraszentistván térségében is a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat.

Az elmúlt napok esőzése lazította fel a talajt, ám a szerda hajnali havazás is hozzájárult a természeti károkhoz.

– Mivel a térségben a fák lombkoronája még nem hullott le, ezért nagyobb mennyiségű hó maradhatott meg rajtuk. A nagy súly miatt az út fölé több szakaszon is belógnak az ágak. Ezért egy brigádunk soron kívüli cserjézést is végez útlezárás mellett, hogy ezeket eltávolítsa. A munkákat folyamatosan végezzük a térségben, addig is a közlekedők türelmét és megértését kérjük – tájékoztatott szerdán délben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A Mátrát sújtotta főként a zord idő

Tíz alkalommal avatkoztak be a tűzoltók, szerda reggel hat és délután kettő óra között – tájékoztatott Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófevédelmi Igazgatóság szóvivője. – Kilenc helyszínen a megdőlt fák forgalmi akadályt képeztek, egy pedig épületre dőlt rá – részletezte. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon és Bagolyirtáson áramkimaradás volt a hajnali óráktól, mely több mint ötszáz háztartást érintett. Ennek elhárításán kora reggeltől dolgoztak, de délután még közel négyszáz helyen nem volt volt áram.

Villámárvizet most nem okozott az esőzés, hiszen nem hirtelen zúdult le nagy mennyiség. Ám így is megnehezítette a települések életét. Szarvaskőben például a szennyvízberuházás munkálatait kellett félbehagyni emiatt Szabóné Balla Marianna polgármester asszony tájékoztatása szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!