Heves megye

2018.07.21. 07:00

Nászfrász: tréninggel elkerülhető a baleset

A következő hetekben fokozott figyelemmel kell, hogy közlekedjenek az autósok az utakon – figyelmeztet az Országos Magyar ­Vadászati Védegylet. Ha vad kerül az utunkba, sokat jelenthet, ha nem blokkolunk le a váratlan helyzetben.

Szabó Katalin

Csontos László, az egri Csontos Autósiskola vezetője is az óvatosabb közlekedésre hívja fel a figyelmet ebben az időszakban. Kiemelte, érdemes lassabban menni, főként sötétedéskor. Sokat segít, ha elővigyázatosan haladunk, hiszen párzási időszakban nappal is számítani lehet a szerelmes vadakra. Az állatok figyelmetlenek, gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt – mondta.

– Ha az autónk elé kiszalad egy vad, meg kell próbálni elkerülni az ütközést, hiszen komoly károkat tud okozni egy ilyen nagy testű jószág. Fontos, hogy ne kapkodjunk, s a lassítás mellett indokolt hangjelzést is adni. Fontos lenne megtanulni mindenkinek, hogyan tud egy ilyen manővert végrehajtani, váratlan helyzetben kormányozni – hangsúlyozta.

Hozzátette: célszerű egy vezetéstechnikai tréninget elvégezni, ahol megtapasztalható az akadálykikerülés, vészfékezés, valamint hogy hogyan irányítható a jármű, ha csúszik a kerék. Csontos László szerint egy-egy ilyen alkalom még a rutinos sofőröknek is tud újat mutatni, olyat nyújtani, amit utána az életben, a közúton tudnak hasznosítani.

A hazánkban évente elütött öt-hatezer nagyvadból több mint négyezer őz. Ilyenkor még körültekintőbben kell vezetni Fotó: Shutterstock

– Sőt, – kockáztatta meg –akár kötelezővé is kellene tenni minden sofőr számára a vezetéstechnikai tréninget. Hiszen ha először találkozunk ilyen szituációval, akkor a reflexeink, a rutin alapján döntünk, de ha nem voltunk még ilyen szituációban, akkor elhúzódik a mérlegelés, és nem mindig hozzuk meg a helyes döntést.

Legelterjedtebb nagyvadfajunk

Az őz egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik, Magyarország egész területén előfordul – közölte a vadászegylet. A hazánkban évente elütött öt-hatezer nagyvadból több mint négyezer őz, s a balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik.

Ilyenkor mindenhol számíthatunk felbukkanásukra. Ha az őz az autónk elé ugrik, ne rántsuk félre a kormányt, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet.

Arról, hogy az üzekedési időszakban mennyi az őzelütések száma a megyében, nincsen sem hivatalos, sem becsült adat. Heves megyében – a vadjárásból adódóan – a 21-es, a 23-as és a 24-es számú főútvonal számít a legveszélyesebbnek.

Fontos, ha vaddal ütközünk, értesíteni kell a rendőrséget, mivel ez közúti balesetnek minősül. A hatóság pedig tájékoztatja az illetékes vadászatra jogosult szervezetet.

A vadászok veszik át a vadat

Ha a baleset után ott maradt a vad, azt a vadászatra jogosult szervezet hivatásos vadásza veszi át. Ha az állat még él, akkor egy kegyelemlövéssel váltják meg a szenvedésétől, hiszen ha nem tudott elmenni, akkor olyan nagy a baj, hogy nem lehet rajta segíteni.

Ha elpusztult az állat, akkor a társaság képviselője rendelkezik a tetem felett. Addig az állam tulajdona a vad, amíg meg nem történt egy ilyen eset, utána viszont a vadászatra jogosult szervezet tulajdonába kerül, amely belátása szerint cselekszik. Vagy leadja azt és értékesíti, vagy saját rendezvényén használja fel – ismertette Nagy Károly vadászati előadó. Elmondta, szeptembertől kezdődik a szarvasbőgés időszaka, erre is érdemes felhívni a figyelmet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!