Észak-Heves

2018.07.19. 17:30

Nincs már éhes száj? Egyre kevesebben igénylik az ingyenes étkeztetést

Hosszú a nyári szünidő. Ha rászoruló gyermeke van, még igényelhető az ingyenes ebéd. Minden településen kötelező biztosítani.

Barta Katalin

A vakáció beköszöntével ismét igényelhető a rászoruló gyermekeknek a nyári szociális étkezés. A kistérség településein tájékozódva tavaly arra jutottunk, bár évről évre nő az erre fordítható állami keret, s az önkormányzatoknak kötelező megszervezni az egyszeri meleg étkeztetést, meglepően kevesen élnek a lehetőséggel. Az érintett szülőket időben értesítették, ám csekély az érdeklődés az ingyenes ebéd iránt.

Recsken az idei nyári szünetben mindössze kilenc gyermeknek igényeltek ingyen kosztot a szülei, annak ellenére, hogy rengeteg a rászoruló család. Ha szociális tűzifáról van szó, minden érintett megtalálja a polgármesteri hivatalt, ám a gyermekeiknek járó szünidei ebéd nem hozza lázba az embereket.

Nagy Sándor polgármester azt mondta, az a tapasztalat, hogy mivel a menzáig el kellene sétálni ebédidőben, sokan ezt a fáradságot sem veszik. Otthon általában főznek valami ebédet, hiszen ilyenkor a kertben is sok minden megterem, de az intézményes ételre alig-alig tartanak igényt.

A községvezető szerint főként a családok szemléletén kellene változtatni. Úgy véli, biztosan van olyan gyermek, aki a hosszú vakáció alatt nem mindig jut tápláló, egészséges meleg ételhez, ám ha ezzel egy felelős szülő tisztában van, akkor gondoskodik arról, hogy az állami segítséget igénybe vegye.

Mátraderecskén idén nyáron újítják fel a közétkeztetést szolgáló óvoda konyháját, így ott most nem tudnak főzni. Ám a Kanázsvár Tanodába járó gyerekek így is kapnak napközben egészséges ételt, szabadidős programokat is rendre szerveznek számukra.

Parádon sem versengtek a szülők az ingyenes ebédért. Bár az előző években legalább harminc igénylés befutott, ezen a nyáron csupán három gyermek szülei jelezték, hogy élnének a lehetőséggel.

Mudriczki József polgármester arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban rengetegen kezdtek el dolgozni a Gyöngyös környéki új üzemekben, így közmunkás is alig maradt a községben. E családokban kiszámítható, biztos jövedelemre tesznek szert a dolgozók, így a gyermekéhezés nem jellemző. Feltehetően ez az oka annak is, hogy a kezdeti nagy érdeklődés az ingyenkoszt iránt alaposan megcsappant.

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy mindig a szülőnek kell kérelmeznie a szünidei étkezést, s a jegyző állapítja meg a rászorultságot. Nemcsak azok a rászoruló gyerekek részesülhetnek a vakáció alatti térítésmentes étkezésben, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak, hanem azok is, akiket még nem írattak be. További segítség: az étkeztetés sok helyen úgy is megoldható, hogy a gyerekeknek nem kell menzán enniük, hanem el is vihetik az ebédet ételhordóban. Erről a helyi képviselő-testület dönt.

Az ingyenebéd minden vakációban jár

A gyermekvédelemről, s a gyámügyi igazgatásról szóló törvény egyik lényeges eleme, hogy minden iskolai szünidőben – ősszel, télen, tavasszal, nyáron – ingyenesen étkezhetnek azok a rászoruló gyerekek, akiknek a szülei ezt írásban kérik. Szűkebb hazánk településein a legtöbb esetben a gyermekjóléti szolgálatok koordinálják a feladatot. Lényeges tudnivaló, hogy a közétkeztetést igénylőkön túl az intézményi jogviszonnyal nem rendelkező, erre rászoruló gyermekek is jogosultak térítésmentesen étkezni. A költséget az állam állja. A kormány egyébként két éve tette ingyenessé az óvodások, bölcsődések étkeztetését.

 

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!