Kál

2018.06.13. 17:30

Összegyűltek, hogy szétlőjék a táblát

Izgalmas lövészverseny tanúi­ lehettünk szombaton a Káli Lövész Sport Klub lőterén. Családias hangulatban, de mégis a versenyre koncentrálva töltötte el az időt az összesereglett 36 ­sportoló. Lőttek pisztollyal, puskával, majd az eredmények kihirdetését követően közösen megebédeltek.

Sike Sándor

Vályi Kornél Noszvajról érkezett. Arról faggatjuk, mi viszi rá az embert arra, hogy sportlövő legyen valaki. Szabódik egy kicsit, mondván, nagyon fiatal ő még a sportlövészetben, ez a második éve. A technika szeretete, a lőfegyver iránti érdeklődés talán az, ami ide hozta. A nagypapája erdész és vadász volt, a bátyja is vadászott. Neki pedig mindig gyerekkori álma volt, hogy lőhessen.

– Kell azért anyagi háttér is hozzá. Most, negyvenévesen jutottam el odáig, hogy belevágjak. Aki komolyabban akarja űzni, annak nagyon be kell ruházni – teszi hozzá Kornél, aki vállalkozóként ismert a húsiparban. Szavai szerint ez a szabadidejét is behatárolja. Azért ha lőni akar, meg tudja oldani… Noszvajon is van egy klub, néha lemegy hozzájuk, de csak vasárnap délelőttönként pár órára jönnek ott össze.

Amikor az eddigi ­szombati teljesítményéről kérdezzük, azt mondja, hogy 22-es sportpisztolyban már lőtt. Nem ő lesz a legjobb, saját magához mérve is közepesen teljesített.

– Hogy min múlik? A mindenkori lelkiállapot, a pszichés körülmények sokat számítanak. Na, meg a sok gyakorlás. A nyugodtabb természetű sportlövőnek talán könnyebb. Ha valaki hajlamos magát felidegesíteni, az az eredményének a rovására mehet. A környékbeli versenyekre eljárok. Ez a mostani szerintem nagyon jól sikerült – értékeli a rendezvényt.

A Káli Lövész Sport Klub elnöke, Komlósi Sándor azt mondja, hogy minősítő versenyeket, évente kettőt 2007-től rendeznek. A tavaszit általában április, május vagy június hónapban, az őszit pedig vagy szeptemberben vagy októberben. Különböző néven futottak e programok az évek folyamán. Így, családi nappal egybe kötve, Lövész Majális, Lövész Juniális vagy egyszerűen minősítő verseny a Káli Lövész Sport Klub rendezésében.

– A tavalyi évtől az őszi versenyünket Zele-Bau Kupa néven, a nyárit pedig Stoking-Trade­ Kupa néven rendezzük. Örülök, hogy az időjárás is kegyeibe fogadta az eseményt, pedig az előjelek még a reggeli órákban is elszomorítóak voltak. Fel is készültünk arra, hogy szükség esetén két-három perc alatt el tudjuk pakolni a felszerelést és biztonságos helyre vigyük át a versenyzőket – mondja a klubelnök.

Komlósi Sándor klubelnök adta át a díjat a versenyzőknek Beküldött fotó

Szavai szerint nyolc lövészklub 36 sportolója tette tiszteletét, illetve nyolcfős rendezői gárda segít, valamint öt sportbíró gondoskodik a verseny zökkenőmentes lebonyolításáról. Hét kategóriában lehetett nevezni és mindegyikben az első három helyezettre érem, oklevél, plusz az első helyezettekre plakett díjazás vár.

Megszólítunk egy szervezőt is, aki történetesen egy fiatal hölgy, és a klubelnök lánya. Komlósi Henrietta elmondása szerint tíz éve segíti már a rendezvényeket. Ez idő alatt belejött minden olyan feladatba, ami tartozéka egy ilyen program lebonyolításának. Segíti a lövészversenyeket rajta kívül a húga és az édesanyja is. Ennél a pontnál eljutunk oda, hogy itt bizony a családias hangulat részét képezi, hogy finom ebéddel kedveskednek a résztvevőknek. Ebben a mama a „főnök”, ő gondoskodik arról, hogy ahogy a programban minden, úgy az ízek is a helyükön legyenek.

A sportlövő verseny legjobbjai

A versenybíróságtól kapott tájékoztatás szerint a hét kategóriában az alábbi eredményeket érték el a győztesek: Sportpisztoly 20 pont lövés 25 m: 1. ­Komlósi Sándor KLSK 190 köregység; Közp.gy.pisztoly: 1. Horváth Tibor VAMAV 185; Perem gy. pisztoly: Komlósi Sándor KLSK 181; Közp. gy. pisztoly: 1.Nándorfi Tamás 184; Nagyöbű puska 10 álló testh.: 1. Albert Krisztián 89; Perem gy. (22-es) puska gyors lövés: holtversenyben ­Nándorfi T. és Albert K. 177 kör és itt az álló testhelyzet eredménye dönt (10 lövés állva 10 térdelve) így 1. Nándorfi (89 az álló sorozata); Közp gy.puska gyors: 1. Albert K. KLSK 173 kör; A Stoking-Trade Kupát Komlósi Sándor nyerte a spotpisztoly 20 lövéses versenyszám alapján 190 körrel, valamint a legtöbb tízest lövő bajnok is ő lett 11 darab 10 találattal ugyanebben a számban.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!