rendezvény

2020.10.05. 14:01

Rengeteg programmal várja az érdeklődőket a Mátra Múzeum

Október ötödikén kezdődött meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat. A programok minden korosztálynak tartalmas időtöltést kínálnak.

Szabó István

A Mátra Múzeumban mindenki talál kedvére való programot

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Megyénk intézményei közül a gyöngyösi Mátra Múzeumban a hétvégén indulnak a programok. Báryné dr. Gál Edit igazgató elmondta, hogy természettudományi múzeumként a fő események a Mátrában és Gyöngyösön szervezett túrák, séták lesznek, de korlátozottan belső rendezvényeket is tartanak.

– A Sétálj a városban! programunk során magam mesélek az érdeklődőknek az utunk során érintett műemléki házakról, a bennük élt emberek életéről. Fodor Rozália kolléganőm pedig a falak, díszítőelemek építőanyagairól beszél majd. A kétórás séta október 16-án indul, délután kettőkor, és kérjük a részvételi szándékot előre jelezni. A múzeum Facebook-oldalán élőben is követhető lesz az útvonalunk. Mátrai túrákra is várjuk a kirándulni vágyókat a Fedezd fel a Mátrát! program keretében. Október 17-én geológus szakvezetéssel a Gyöngyösoroszi és Gyöngyössolymos közötti nyolc kilométeres útvonalon szervezünk túrát ásványgyűjtéssel egybekötve. Október 23-án pedig Kékestetőtől Lajosházáig ősi vulkáni kúpok között, lávafolyások maradványain sétálva ismerkedhetnek meg a mátrai vulkánokkal. Mindkét túrához előzetes regisztrációra van szükség – tájékoztatta portálunkat az igazgató asszony.

Mindig nagy sikere van az Éjszakázz a múzeumban! két napjának, mert ez egy bent alvós esemény a gyerekek számára. Az október 30-31-i rendezvény, a járvány miatt, regisztrációhoz kötött, hiszen zárt helyen csak korlátozott számban fogadhatnak résztvevőket. A hagyományos múzeumpedagógiai tanévnyitót is csak online tarthatják meg október 12-én, pedig a téma kiemelkedően fontos. Szakértő előadók beszélnek arról, hogy a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, speciális kezelést igénylő gyerekekkel hogyan lehet a legcélravezetőbben megismertetni, megszerettetni a múzeumot.

A Mátra Múzeumban mindenki talál kedvére való programot Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Új programot tartunk idén, kísérleti jelleggel, ez a csapatépítő játék. Ezt inkább fiatal felnőtteknek, illetve tőlük idősebbeknek, baráti társaságoknak ajánljuk. A múzeum bemutatása után időre kell a feladatokat megoldaniuk, hogy kiderüljön, kik tudnak a legjobban együtt dolgozni, miközben egy hatalmas társasjáték bontakozik ki múzeumpedagógusok irányításával – árulta el Báryné dr. Gál Edit igazgató.

Az egri Dobó István Vármúzeumban már megkezdődtek a programok. Október 8-ig tart a Tarisznyavári mulatságok elnevezésű tematikus hét, ahol régi mesterségek titkait és fogásait ismerhetik meg a gyerekek, s közben maguk is kipróbálhatják azokat. A Senior Akadémián az idősek tudományos-ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt. Az Egri Vár Napját október 17-én haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepelhetjük, és bemutatkoznak a muzeológusok, a restaurátorok, a régészek is. Ugyanezen a napon, a Gárdonyi-pikniken az író otthona és kertje is benépesül. Irodalmi és kézműves játszóházak, táncos irodalmi produkciók, bábszínház és koncert várja az érdeklődőket. November 5-én a Gárdonyi-emléknap zárja az őszi fesztivált emlékkonferenciával, koszorúzással és irodalmi teadélutánnal.

Nívódíjat kapott a Mátra Múzeum

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült a Mátra Múzeum programja – tájékoztatott az intézmény. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának hétfői nyitórendezvénye 2006 óta a múzeumpedagógiai évnyitó. A hagyományok szerint a konferencián adják át minden évben a szakma legrangosabb kitüntetéseit.

A fesztivál a Magyar Természettudományi Múzeumhoz tartozó gyöngyösi intézményben is számos elfoglaltságot tartogat az érdeklődőknek, október mindegyik és novem­ber első hétvégéjén, ám ezek többsége létszámhoz és előzetes regisztrációhoz kötött. Az elismerést a Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM című programjuk nyerte.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is azt hangsúlyozta a fővárosi eseményen, hogy a világjárvány a múzeumok szerepének és létének újragondolására készteti a szakembereket. Ez a speciális helyzet szerinte sajátos lehetőségként is felfogható, és gondolkodásra sarkallja a szakembereket, hogyan tudják elérni a közönségüket, hogyan lehet más formában átadni a gyűjteményekben rejlő tudást. Sz.M.L.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!