Eger

2018.06.16. 07:00

Személyes okból kutat a dobós diáklány

Novák Blanka tehetséges fiatal­ kutató, szeptemberben az európai fiatal tudósok dublini döntőjére készül.

Szabó Katalin

Budapest, 2018. június 5. A Lycium barbarum (goji bogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálatával elsõ helyezést elért Novák Blanka a 27. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjátadóján az Ericsson budapesti székházában 2018. június 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első helyét szerezte meg nemrég Novák Blanka, az egri Dobó István Gimnázium 12. A osztályos tanulója. Pályázata a Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálatáról szól. A verseny három első helyezettje továbbjutott a szeptember 14–19. között rendezendő európai fiatal tudósok dublini döntőjébe. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke pedig bejelentette, a szervezet ­Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj-átadási ünnepségre, hogy egyedüliként képviselje a magyar fiatalokat.

– Három éve kezdtem el ezt a kutatást, amelynek ötlete személyes indíttatású. Keresztmamám több súlyos, halálos kimenetelű betegségben szenvedett és szerettem volna rajta segíteni. Abban az időben nagy érdeklődést mutattam a „superfoodok”, vagyis az olyan ételek, táplálékkiegészítők iránt, amelyeknek például nagyon magas a vitamintartalmuk. Többek között ilyen a goji bogyó, az ázsiai medicina gyógynövénye, a perui földicseresznye, a méz és a kakaó is – részletezte.

Megérdemelt mosoly. Novák Blanka a verseny budapesti díjátadóján MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Blanka kiemelte, dr. Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Intézetének főigazgatója és a Kémia Tanszék tanára a mentora, aki dr. Prokainé Hajnal Zsuzsannával, az Egri Dobó István Gimnázium kémia-, biológia-tanárnőjével együttműködésben támogatja őt a kutatásban. A Richter laboratóriumában végzi kivonatának műszeres elemzését és a Magyar Tudományos Akadémia Enzimológiai Intézetében folytatja kutatását. A fiatal egri lány egyébként korábban vizsgált már növényi fotoszintézist, valamint a ­Tel-avivi Egyetemen elvégzett egy ­online angol kurzust hasonló témában.

A jövőben biológia-kémia egyetemi tanár szeretne lenni, amit a kutatással párosítana, hiszen célja, hogy az akkorra megszerzett tudást és tapasztalatot a következő generációnak átadja.

Ezenfelül a 18 éves tehetséges lány már most folyékonyan beszél angolul, középfokú nyelvvizsgát szerzett kínai nyelvből, valamint spanyol nyelvből is középszinten társalog. Mindemellett a filmezés iránt is érdeklődik, a versenyekről a Youtube-on tervez vlogolni, azaz videónaplót indítani, hogy inspirálja a diákokat: érdemes kutatással foglalkozni. Szabadidejét pedig kutyáival és edzéssel tölti.

A díjnyertes pályázatról

Blanka a Lycium barbarumból, azaz goji bogyóból készített saját metódus alapján kivonatot, amelyet fertőző baktériumtörzsekre tesztelt.

Ilyen a Pseudomonas aeruginosa is, amely gyakran halálos légzőszervi megbetegedések kialakulásáért is felelős. Azok kaphatják el, akik kemoterápiára járnak vagy legyengült az immunrendszerük. A Pseudomonas által okozott fertőzésekre nincs kellően hatásos gyógymód.

Ezt a kivonatot tesztelte jótékony hatású baktériumokra, amelyek a kontrollhoz képest jelentős szaporodást mutattak. Blanka célja nem más, mint gyógyszerhatású készítmény előállítása.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!