Aldebrő

2018.06.20. 17:30

Terjed a rablóulti a Tarna völgyében

Egyre népszerűbb közösségi eseménnyé válik az ultimó nevezetű kártyajáték. Aldebrő pedig egyik vidéki bázisává növi ki magát. Az Ultiliga főszervezőjétől értesültünk, a jövő tavasszal három települési verseny is lesz megyénkben.

Sike Sándor

Az országos Ultiliga-­döntő kapcsán Werner Tamással, a verseny főszervezőjével beszéltünk, aki elárulta, hogy a tervek szerint 2019. ­március 15. és május 12. között három verseny lesz Heves megyében, Aldebrőn, Egerben és Hevesen. Annak apropóján is, hogy a Heol korábban hírt adott már az Aldebrőn rendezett kistérségi versenyről, valamint, hogy a falu polgármestere, Wingendorf János maga is szívesen asztalhoz ül, a faluvezetőt kérdeztük, aki elmondta, hogy hivatalosan ugyan nincsen bejegyezve az ultiklub, de működik és időről időre összejönnek.

– Kápolnáról indult, ott helyiségprobléma adódott és úgy kerestek meg bennünket. Két éve rendezünk bajnokságot, harminc körüli volt a résztvevők létszáma először, legutóbb közel ötvenen jöttek a környékről, Hevesről és Füzesabonyból is. Bevezettünk egy nagyon szép fődíjat, az ezüstből készült ászt ábrázoló emléktárgyat. Két lap már elkelt, még kettő maradt – mondta kérdésünkre a faluvezető, aki elárulta azt is, hogy gyerekkorában szerette meg az ultit.

A budapesti döntőn nagy volt az izgalom. A versenyen három megyénkbeli ultis is jól szerepelt Fotó: Ványi Ákos

– A vasárnapi misére a nagyszülőkkel, utána nagyapával a kocsmába mentünk. Én gyerekként nézegettem, hogy mit kártyáznak az öregek és ott szerettem bele. Társaságban, mikor alkalom volt, játszottunk. Közeli versenyekre még elmegyek ma is természetesen – idézte a kezdeteket a polgármester.

Fiatalon az ulti bűvöletében

Az aldebrői Macz Péter házigazdája a helyi versenyeknek. Mint mondta 15 éves kora körül kezdett ismerkedni az ultival. Az idősek, illetve az idősebb barátai szerettették meg vele a játékot. Később a munka után Kálban előbb 10–20 filléres, aztán forintos alapon ment a játék. Az még hazárdjáték volt, lehetett rajta sokat veszteni, meg ­nyerni. Másfél évtizede találkozott egy társasággal Kápolnán, akik rendszeresen összegyűltek és ultiztak. Maguk közé engedték, aztán már a haverjait is elhívta. A két faluból 15–20 ember is összegyűlt. Már nem pénzzel játszották, hanem írták. Egy idő után Kápolnán nem találtak helyiséget, ekkor keresték meg az aldebrői polgármestert.

Kihívás a jók ellen játszani

A falujukban előbb az öregotthonban, tavaly pedig a Népházban rendezték a versenyt – tudtuk meg Marcz Pétertől, aki borral, s amivel tudott hozzájárult a rendezvények sikeréhez. Tófaluból, Kápolnáról, helyből de Recsk környékéről és Budapestről is érkeztek ultisok. Jó a társaság, élcelődés is megy. Péter szerint ez egy ­közösségi dolog, ami a hasonló érdeklődésű embereket összehozza. Úgy vélte, az ultisnak a szerencse mellett óriási tapasztalatra, tudásra van szüksége. A kápolnai főszervező, Kerek ­László például nagyon jó játékos, a korábbi kápolnai versenyek 50–60 százalékában ő végzett az első helyen. Macz Péter egyébként olyanokkal szeret játszani, akik jól tudnak, mert az kihívás.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!