covid

2020.09.27. 07:00

Vendéglátás a járvány idején: sokan hazavágynak külföldről

A külhonból hazatérők révén enyhülhet itthon a munkaerőhiány. Egy portálunknak nyilatkozó egri férfi, aki évek óta külföldön dolgozik, elmondta, annak idején a magasabb fizetés vonzotta, most viszont a hazai munkáltatók felé fordulna a bizonytalan helyzetben. Jó szakembert találni viszont kihívás ma is.

Szabadi Martina Laura

Az egri Macok nem köt kompromisszumot, csak a jó szakembereket alkalmazza

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– A magyar éttermek nagy része nem tud a teljes személyzetnek versenyképes bérezést biztosítani. Egerben van jó néhány nívósabb, jól fizető hely, de oda sem fér be mindenki, aki vendéglátós. Külföldön egyszerűbbnek tűnt eddig az élet, most viszont bizonytalanná vált minden. Az ismerősök most a stabil, hazai munkahelyek felé fordulnak. Úgy döntöttem, én is ezt az utat választom. Nem láthatjuk előre, hogy milyen körülményeket és feltételeket kínál ezentúl a külföldi állás – magyarázta a férfi, aki nemrégiben tért haza.

Macsinka János, az egri Macok Bisztró tulajdonosa, vezető séfje arról számolt be, hogy mindennek ellenére jól képzett szakácsot találni most is kihívás.

– Nehezen indult a szezon, de végül úgy alakult, hogy nem volt kevesebb vendégünk, mint tavaly nyáron, hanem átlagos forgalmunk volt. A belföldi turizmus felívelése ellensúlyozta az elmaradozó külföldi turistákat. A személyzetet mi nagyrészt meg tudtuk tartani a korlátozások alatt is. Néhányukat ugyan nem, de szerencsére sikerült visszavenni őket. Jelenleg meghúztuk a határt a létszámban, hiszen még bizonytalan a helyzet – közölte kérdésünkre Macsinka János. Hozzátette, ősszel várhatóan újra némi megtorpanás várható a vendéglátásban.

Az egri Macok nem köt kompromisszumot, csak a jó szakembereket alkalmazza
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– A vendéglátás eléggé beszűkült, mi is a kipróbált munkatársakkal szeretünk dolgozni. Azt látjuk viszont, hogy most sok tehetséges kolléga a fővárosból is vidékre vette az irányt. Van, aki inkább itthon keres most munkát külföld helyett is. Szakácsot találni azonban most is kihívás, nehéz betölteni ezt a pozíciót tapasztalt szakemberrel. Akik érdeklődnek munkalehetőség iránt, többnyire felszolgálók vagy képzetlenek. Mi szigorúan megválogatjuk, milyen szakácsot engedünk a konyhába. Éttermünkben minden friss alapanyagokból készül, külföldön viszont sok előre csomagolt, instant hozzávalót használnak. Ide csak olyan munkatársat vennénk föl, aki tényleg tud is főzni. Ilyet pedig nehéz állás nélkül érni – fogalmazott.

Hozzátette, egy Heves megyei étterem ugyan nem versenyezhet egy osztrák síparadicsom bérezésével, mégis sikerül évről évre megtartaniuk a személyzetet. Igyekeznek megbecsülni munkatársaikat, hiszen a vendégek elégedettsége főként rajtuk áll vagy bukik. A megyeszékhely mára hírnevet szerzett étterme pedig sem a kiszolgálás, sem az ételek minőségéből nem szeretne alább adni.

– Most senkinek sem könnyű, de inkább a fiatalabb, kezdő vendéglátóhelyek küszködnek nagyobb gondokkal – összegezte a séf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!