Közélet

2016.10.22. 12:44

Főhajtás a roma áldozatok emléke előtt

Az első és a második világháborúban számos roma honfitársunk vesztette életét a frontokon. A Kerecsendi Roma Kisebbségi Önkormányzat által szervezett megemlékezésen előttük tisztelegtek szombaton délelőtt.

B. K.

A helyi kisebbségi grémium által szépen felújított közösségi épület falán helyezték el azt az emléktáblát, amelyen az öt helyi roma származású háborús áldozat neve szerepel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A háborúkban elesett roma áldozatok nevét mostantól külön emléktábla őrzi Kerecsenden. FOTÓ: BARTA KATALIN
[/caption]

Az ünnepségen Suha József köszöntötte a résztvevőket. Beszédében utalt arra, ha a történelem úgy hozta, a cigány kisebbség tagjai is rendre helyt álltak a vérzivataros időkben. A háborús hősökre az utókornak is emlékezni kell.

Ezt követően Sári László, a település polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a közös emlékek és veszteségek összekötnek bennünket. Az ezekre való emlékezés erősíti az összetartozást, és segíti a békés együttélést. Mivel a magyarság története évszázadok óta összefonódik a cigányságéval, osztoznunk kell a hős elődök előtti tiszteletadásban is.

Dr. Sass Pál gyógyszerész, a rendezvény védnöke azt emelte ki, hogy fontos a múltba tekinteni, a hősök előtt tisztelegni, s a mindenkor a békés egymást mellett élésre törekedni.
Ezt követően felavatták az emléktáblát és megkoszorúzták azt. Az ünnepség további részében Suha József kisebbségi elnök emlékműdíjat adott át a nemrégiben nyugdíjba vonult dr. Lukács Béla háziorvosnak, aki több évtizeden át gyógyította és segítette lelkiismeretesen a helyi roma családokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!