Közélet

2016.09.28. 18:54

A fogathajtást szeretnék ismét népszerűvé tenni

Ötvennégy fogat versenyzett a besenyőtelki döntőben.

G. R.

Huszonhárom esztendeje nem volt heves megyei indulója a C kategóriás kettesfogat-hajtók országos bajnokságának. Az idén lesz, mégpedig azért, mert a tavaly alakult Besenyőtelki Lovas Hagyományőrző Egyesület (BLHE) jóvoltából ebben az évben négy fordulóban mérhették össze tudásukat a megye legjobb hajtói.

– Bélapátfalván, Feldebrőn, Poroszlón és szeptember közepén Besenyőtelken versenyeztek a legjobbak, s az első három helyezett utazik majd a Békés megyei Mindszentre, az országos bajnokságra október nyolcadikán, szombaton – osztotta meg Ragó Zsolt az egyesület alapítója. – Az első helyen a jászárokszállási illetőségű, ám a Vámosgyörki Lovasklub színeiben versenyző Tóth Alajos végzett, a második a Zaránkon élő, de a BLHE-t képviselő Csintalan Imre lett. A dobógó harmadik fokára a besenyőtelki Kerekes Attila állhatott fel – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Csintalan Imre (balról), Tóth Alajos és Kerekes Attila: a győztesek Fotó: beküldött
[/caption]

A szeptember közepén Besenyőtelken megrendezett negyedik fordulón összesen ötvennégy fogat állt rajthoz. Érkeztek fogathajtók Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is. Külön versenyeztek a póni és félvér egyes- és kettesfogatok, valamint a szabadidős lovasok fogatai. Természetesen külön mérettek meg a C kategóriában versenyző kettesek, hiszen a tét az országos bajnokságra való megyei képviselet volt.

Ragó Zsolt elmondta: nagy örömükre az önkormányzat, de a megyei agrárkamara is támogatta a rendezvényüket a helyi vállalkozók mellett. Besenyőtelken négy fogathajtó-versenyző is él, s míg az egyesületet létre nem hozták nem igazán tudtak helyben megméretni, más megyék versenyeire jártak el. Örülnek, hogy csaknem negyedszázad, egészen pontosan huszonhárom esztendő után ismét lesz versenyző Heves megyét képviselve az országos bajnokságon.

– Már az egyesületalapításnál is kettős célunk volt. Egyrészt szeretnénk népszerűsíteni ezt a sportot, tartalmas programot kínálni a helyieknek, másrészt így már hivatalos versenyrendezővé léphettünk elő, s mint az az idén kiderült, vannak még települések a megyében, ahol partnerekre találtunk ebben – zárta Ragó Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!