Közélet

2008.11.06. 15:22

A HospInvest további rongálásokról beszél

A HospInvest Zrt. részéről dr. Kosztura László régióigazgató azt a tájékoztatást adta, hogy a cég folytatja a kórház átvizsgálását, leltárt készít, felméri a számítógépeket, és minden infrastrukturális feltételt.

HEOL

A régióigazgató, dr. Kosztura László szerint sajnos folyamatosan további rongálásokra derül fény. Természetesen ezekről az esetekről jegyzőkönyv is készült. A HospInvest a rombolás okozta károkat helyreállítja, és feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

- Sajnos továbbra is találkoztunk olyan rongálásokkal, amelyeket az intézmény néhány egykori dolgozója hajthatott végre, mielőtt elhagyta a kórházat. A volt dolgozóknak csak egy kis csoportjáról lehet szó, a rombolás mértéke mégis jelentős. A HospInvest a rombolás okozta károkat helyreállítja, és ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - fogalmazott dr. Kosztura László, aki a károkat így részletezte:

„Az újonnan észlelt rongálások egyrészt az Izotóplabor két számítógépét érintik - a két számítógépen tárolt dokumentumokat törölték. Az egyik gép esetében a megtalált adatok közel 100 százalékát - közel 50 000 dokumentumot - sikerült helyreállítanunk és archiválnunk. A másik gépen tárolt dokumentumadatokat szintén megpróbáltuk helyreállítani, de sajnos a fellelt állományok nagy része sérült. A rombolások másik része az Izotópdiagnosztikai osztályt érinti. Az osztályos dokumentációt nem megfelelően adták át, mivel nem adták át a sugárveszélyes tevékenységre vonatkozó ÁNTSZ-engedélyt, az osztály Szervezeti és Működési Szabályzatát és a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzatot. Mindezek mellett a vezető asszisztensi szobában levő számítógépből - melyben az osztályos dokumentáció döntő részét vezették - a teljes adatállományt eltávolították. Így eltűntek a betegellátással kapcsolatos belső szabályzók, táblázatok, nyilvántartások, továbbá a teljesítmény-elszámolással és gazdálkodással kapcsolatos adatok. Szintén eltűntek a tudományos tevékenységek, előadások anyagai, a kreditpont nyilvántartás, valamint az osztályvezető tudományos kutatásainak anyagai. Olyan fontos dokumentumok is eltűntek a gépről, mint a hatósági engedélykérelmek és engedélyek, amelyek a működés feltételei. Mindezek mellett az osztályvezető főorvos gépéről is törölték a működéshez szükséges adatokat."

- Ezek a rombolások nagyon lelassítják a munkát az intézményben, a dolgozók számára rengeteg többletmunkát jelentenek, valamint a betegek számára bosszúságot, mert a várakozási idő gyakran ezen körülmények miatt több lehet a szokásosnál. Amikor a betegellátás akadályozásáról beszélünk akkor teljes Heves megyét, Borsod megye déli részét (Mezőkövesd és vonzáskörzete), Szolnok megye északi részét (Jászberény és környéke, Tiszafüred) értjük alatta, amely megközelítőleg 500 000 lakos ellátását jelenti, ezesetben tehát mintegy félmillió ember ellátásának akadályozását. A HospInvest az okozott károkat igyekszik helyreállítani az adatbázisok esetében is. A rendkívül fontos információk és adatok visszanyerésén egy teljes informatikai csapat dolgozik - hangsúlyozta a régióigazgató.

Dr. Kosztura László emlékeztetett arra, hogy a hét elején egyszer már összesítették a jegyzőkönyveket, ekkor komoly eszközök tömeges eltűnését, számítógép-rongálásokat, adattörléseket és helyiségek lezárását, rongálását észlelték. Ezekről is jegyzőkönyv készült és a HospInvest ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!