Közélet

2008.11.28. 12:58

Puskin öröksége összeköt: szoboravató a Károly Róbert Főiskolán

A magyar és az uniós zászló mellé felhúzott orosz zászló is jelképezi a gyöngyösi főiskolán az orosz kultúra jeles napját: ünnepélyes keretek között leleplezték Puskin mellszobrát.

Faragó Zoltán

Az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Szervezete a világ tucatnyi országában állít fel Puskin-szobrokat. Magyarországon először Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskola bejárata előtt avatták fel az orosz író mellszobrát. A program célja az orosz kulturális örökség és az orosz nyelv népszerűsítése, egyben az orosz néppel kapcsolatos negatív sztereotípiák megszüntetése.

[caption id="" align="alignright" width="450"] A Károly Róbert Főiskola bejárata előtt ma felavatott szobor. Fotó: Faragó Zoltán.
[/caption] Valerij Viktorovics Platonov, az Oroszországi Föderáció kulturális attaséja szerint az orosz-magyar párbeszéd egyre karakteresebb formát ölt.
- A világ egy nyitott könyv, ám aki kizárólag a saját kultúráját ismeri, csak egy oldalt ismer e könyvből. Puskin géniusz volt, tehetsége előtt világszerte milliók hódolnak, elég, ha itthon csak a nemrég lezajlott Puskin Magyarországon-kiállítás sikerére gondolunk - jelentette ki az attasé.

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára bejelentette: a tárca kezdeményezi, hogy a Puskin-szobrokat birtokló országok kulturális szakemberei világszerte alkossanak közösséget, s kétévente Gyöngyösön találkozzanak a szobroknak helyt adó városok küldöttei.
- Példás, kitüntető mozzanat a mai, mert régóta tudjuk, hogy Magyarország befogadó ország, nemcsak Nyugat, hanem Kelet felől is - mondta beszédében az államtitkár.

Dr. Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora a főiskolán már megtalálható egyéb szobrokra utalva kiemelte: a Megtalált Európa emlékműve, Klebelsberg Kúnó, Károly Róbert, vagy akár Alekszandr Szergejevics Puskin alakja mind-mind egy külön szeletet reprezentál a kulturális hagyatékból. A Károly Róbert Főiskola egyben Pro Progressio-díjban részesítette Oleg Jevgenyevics Volovikot, az Orosz Nyelvű Írók Nemzetközi Szervezetének elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!