Közélet

2012.04.04. 17:40

Távollétében is ott volt Göncz Árpád az író-olvasó találkozón

Több szempontból is rendhagyó eseményt szerveztek az egerszalóki Faluházban a közelmúltban.

Pócsik Attila

Az érdeklődőket ugyanis ötórai teára várták 6-kor, az író-olvasó találkozón pedig „csak” irodalombarátok voltak, az alkotó ugyanis nem tudott eljönni. Nos, a kiírás nem zavarta össze senki időérzékét, az író-műfordító pedig igazoltan volt távol: lévén az idén 90 esztendős Göncz Árpádról szó.

Az egykori államfőről sokan tudják, hogy számos kiváló könyvet fordított, ám Egerszalókon kiderült: a börtönben vált azzá, miután azt állította, hogy beszél angolul. A rács mögött valóban megtanulta a nyelvet, s miután 1963-ban amnesztiával szabadult, a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója lett. Persze a faluházi esemény nem életrajzi tanácskozás volt, személyes élményeken keresztül ismerhették meg az érdeklődők Göncz Árpádot.

Így kiderült az is: borból a Kadarkát kedveli, s Ausztrálián kívül minden kontinensen járt. Ivádyné Both Éva nyugdíjas közönségszervező nemcsak a korábbi köztársasági elnökről, hanem közös jó barátjukról, Szemes Mariról is mesélt. A Kossuth-díjas színésznő gyöngyösinek vallotta magát, s a szervező meghívására a mátraaljai városban is előadta a – korábban József Attila Színházban játszott – Göncz-színdarabot, a Magyar Médeiát.

– Ez volt az első monodráma Gyöngyösön, s igazi siker – mesélte Éva néni. – A szerző később jó barátságba került a színésznővel. Olyannyira, hogy miután Szemes Mari Kossuth-díjat kapott és lecserélte autóját, korábbi Moszkvicsát Göncz Árpád vette meg. Sajnos Mari 1988-ban elhunyt, s már nem láthatta elnökként. Árpád szokta is mondani: „ha ezt a Mari megérhette volna!”

A jelenlevők konstatálták: bár Göncz Árpád nem jött el aznap Egerszalókra, mégis ott volt. Levelet is küldött, amelyben megköszönte, hogy gondoltak rá. A résztvevők végül színes filcekkel írták nevüket egy Magyarország-rajzba. A korábbi államfő ugyanis pár éve azt mondta: szeretne egy színes országban élni. Szalókról – egy üveg Kadarka mellé – ezt is megkaphatta.

További részletek a Heves Megyei Hírlap szerdai számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!