Közélet

2012.04.18. 12:29

Többezres denevérkolónia él a recski Antal-táróban

A veszélyessé vált tárót az Európai Unió támogatásával állítják helyre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Guti Rita

A földtani értékek védelméért kezdeményezett pályázatok első elemeként az állatok élőhelyéül szolgáló recski Antal-táró korábbi természeti állapotát állítják helyre. A környéken hajtott, napjainkra bejárhatatlanná vált érckutató tárók közül már csak itt érhetőek el feltárt geológiai, ércföldtani információk, melyek megóvásával lehetővé válik a több ezres denevérkolónia életfeltételeinek a biztosítása is. A parádi képviselő-testület rendkívüli ülésén Dudás György, a BNPI általános igazgatóhelyettese további három folyamatban lévő, a Mátrát érintő nemzeti parki projektet is ismertetett.

A recski Antal-táró helyreállításával párhuzamosan a salgótarjáni, eresztvényi Nagy-bánya területén is végeznek munkálatokat, a két programra együtt 120 millió forintot költhet a BNPI az Európai Unió támogatásával.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] AS-ARCHIV
[/caption]

A Natura 2000 hálózathoz tartozó, különleges természet-megőrzési területen található Antal-tárót a XIX. században nyitotta az érckutató. Állapota napjainkra rendkívül leromlott, veszélyessé vált, részben az  omlások, részben a kőzetből felszabaduló szén-dioxid miatt. A táró talpán és a bejáratnál az omlások törmelékéből álló halmok a nehéz, fojtó, mérgező gázokat nem engedik „kifolyni”, így rövidesen előállhat olyan állapot, amikor a vágat levegője a denevérek számára végzetesen mérgező koncentrációjúvá válik.

A bejárat fölötti rézsű folyamatos omlása, a megtámasztás nélküli oldal suvadásveszélye miatt ha nem kezdenék el a helyreállítást, elzáródhatna a tárószáj. Szükséges a táró bejáratának denevérvédelmi szempontú kialakítása is. A beruházás eredményeként az állatok biztonságos életfeltételekhez jutnak, lehetővé válik a táró természeti állapotának hosszú távú megőrzése is. A kivitelező kiválasztása után ősszel feltáró nyomot vágnak, hogy a munkagépek meg tudják közelíteni a helyszínt. A későbbiekben sem szeretnék, ha hívatlanok háborgatnák a védett állatokat.

Hét denevérfaj élőhelye menekül meg

Vásárhelyi Szilárd, a BNPI megbízott projektmenedzsere elmondta: a sokszínűség megőrzése miatt fontos az Antal-táró denevérpopulációjának megóvása, hiszen hat-hétféle denevér él itt. Beavatkozások nélkül a vágat tönkremenetelével, a denevérkolónia pusztulásával lehet számolni. Az 1994. óta végzett denevér megfigyelések adatai szerint több ezer védett közönséges denevér, több száz fokozottan védett kereknyergű patkósdenevér (képünkön) és néhány példány fokozottan védett hosszúszárnyú denevér tanyázik a táróban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!