Közélet

2013.04.09. 15:42

A remény színe jelképezte az autistákat támogatók szándékát

A gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) munkatársai, önkéntesei, támogatói és gondozottjai is megemlékeztek a hét végén az autizmus nemzetközi világnapjáról.

J. M.

Fotó: Czimer Tamas

A kétnapos program szakmai nyílt nappal kezdődött, amikor az ASK-ban előadásokkal és intézménybemutatással várták az érdeklődőket. A megemlékezés másnap a Mátraházáról Kékestetőre vezető kék sétával folytatódott. Az idén húsvét nyolcadában megrendezett rövid túrát tavaly szervezte meg először az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány és az Autista Segítő Központot fenntartó Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány.

A kék sétán résztvevő közel száz kirándulót Szabó József, a gyöngyösi ferences rendház vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta: életünk során mindannyian áldozatot hozunk. A rendtartomány áldozatot hoz, mert vállalja, hogy gondoskodik az autistákról, akiknek szülei azzal vállalnak áldozatot, hogy gyermekeiket az ASK-ra bízzák.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Szombaton este a Barátok terén lévő épületek is kék fénybe öltöztek. Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Dr. Réthy Béla, Gyöngyös alpolgármestere az ország legmagasabb pontján kiemelte a ferencesek ASK-ban végezett munkáját, majd megköszönte a kék sétához csatlakozók részvételét, hogy jelenlétükkel felhívják a figyelmet arra a heroikus küzdelemre, ami a gyöngyösi segítő központban zajlik. Az alpolgármester elmondta: bízik abban, hogy mielőbb elegendő állami forrás biztosítja az autista emberek ellátását is. A köszöntők után az ASK zenekara csempészett tavaszi illúziót az áprilisi télbe, majd a séta résztvevői 300 kék színű lufit engedtek a magasba.

A gyöngyösi emléknap szentmisével és jótékonysági koncerttel zárult a Barátok templomában, majd a „Ragyogjon kékben!” világkampányhoz csatlakozva szombaton este a Barátok terén lévő épületek is kék fénybe öltöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!